Správne rozhodnutie prichádza vždy včas

  1. Domov
  2. Novinky
  3. Správne rozhodnutie prichádza vždy včas

Všetko, čo človek o sebe zistí, môže využiť vo svoj prospech. Niekedy aj zdanlivo nenápadná maličkosť, náhodné stretnutie alebo odporúčanie kamošov dokáže ovplyvniť chod životných udalostí. Najmä vtedy, ak správne rozhodnutie má aj dobré načasovanie. O tom vie svoje aj Samo Gibala, absolvent Nexteria Leadership Academy a súčasný brand manažér spoločnosti Slido. Inšpiruj sa jeho príbehom!

Aké je tvoje momentálne profesionálne zameranie?

Som brand manažér v spoločnosti Slido, kde spolu s tímom pracujem na stratégii značky, marketingovej komunikácii, akým štýlom hovoríme k našim zákazníkom a zároveň pomáham definovať, kto sú naši zákazníci, čo potrebujú. Okrem brandu najnovšie pracujem aj na produktovom marketingu. Okrem mojej hlavnej práce som aktívny v marketingu pre chorvátske ministerstvo turizmu na slovenskom trhu, najmä sociálne siete a prieskumy trhu. 

Ako si sa dostal k práci v Slido? Správne rozhodnutie?

Pôvodne som mal záujem zamestnať sa v pobočke Slido v Londýne. Tomáš Hasala ma zoznámil s Matúšom Horváthom, čím sa mi podarilo prepojiť aj so Slido. Zamýšľal som to ako pracovnú zahraničnú stáž v rámci školy, no z toho plánu nakoniec zišlo. O štyri mesiace som zistil, že v Slido majú otvorenú pozíciu a po absolvovaní pohovorov som bol prijatý na pozíciu Junior brand manažér.

To znie výborne. Čo študuješ, keď ťa to ťahá k marketingu?

Momentálne som požiadal o prerušenie štúdia na Katedre marketingovej komunikácie na Univerzite Komenského v Bratislave. Je náročné skĺbiť full time prácu, freelancovanie a školu. Potreboval som si ujasniť, kde ležia moje priority a do čoho chcem investovať svoju energiu. Aby som vedel veciam dávať pridanú hodnotu, chcel som ísť menej do šírky a viac do hĺbky v menšom množstve aktivít. Som však v piatom ročníku a školu plánujem dokončiť.

Nexteria Leadership Academy skvelo zapadla ako pridaná hodnota k mojej vysokej škole.“

Kedy si absolvoval Nexteria Leadership Academy?

NLA som stihol počas prvých troch rokov vysokej školy, čo bol perfektný timing. Ako prvák na výške som sa kariérne hľadal, stretával nových ľudí, budoval si novú komunitu a Nexteria Leadership Academy do toho skvelo zapadla ako pridaná hodnota k vysokej škole. Ľudia, ktorých som stretol v Nexterii, boli geniálni a jedineční. Samotný výberový proces je veľmi náročný. Dáva nám však záruku, že ľuďom v Nexterii môžeme veriť, môžeme s nimi diskutovať o akýchkoľvek témach už len kvôli tomu, že majú podobné hodnoty.

Kedy si zistil, ktorým smerom sa chceš vybrať?

To, že chcem robiť marketing, som zistil ešte predtým, ako som nastúpil na vysokú školu v Bratislave. Predtým som totiž študoval podnikovú ekonomiku a manažment v Brne, no po prvom ročníku som si uvedomil, že to nie je ono. Okrem iného som absolvoval púť v Santiago de Compostela a rozmýšľal, ktorým smerom sa vydať. Premýšľal som nad mojimi silnými stránkami a uvedomil som si, že ma baví komunikácia a interakcia s ľuďmi.

Aj skauting a iné dobrovoľnícke organizácie, kde som pôsobil, boli skvelou školou a zároveň skúškou komunikácie. Následne som si podal prihlášku na vysokú školu, našiel si stáž a od prvého ročníka som sa učil aj praxou. Zistil som, že práca musí byť aj záľubou. Nemusím milovať svoju robotu, no je super nájsť si zaľúbenie v aspoň niektorých veciach, ktoré v nej robím.

„Zistil som, že práca musí byť aj záľubou. Nemusím milovať svoju robotu, no je super nájsť si zaľúbenie v aspoň niektorých veciach, ktoré v nej robím.“

Mal si aj podnikateľské ambície?

Mal a stále mám. No myslím, že zatiaľ na to nemám dostatok času a podnikateľské schopnosti. Potrebujem nabrať ešte strašne veľa skúsenosti na to, aby som vedel rozbehnúť niečo vlastné. Zatiaľ mi dáva zmysel byť v tejto učiacej sa fáze.

Ako si sa dozvedel o Nexteria Leadership academy?

Mal som dvoch kamošov, ktorí v NLA študovali a tento vzdelávací program mi odporučili. Obaja boli z programu nadšení. Už len z tohto dôvodu som usúdil, že byť v NLA môže zásadne zmeniť môj pohľad na život, študijné a pracovné zameranie.

Ako do toho všetkého zapadá Night of Chances?

Po roku stáže som začal premýšľať nad ďalším posunom, a zhodou náhod mi práve v tom čase volala programová líderka Blanka Nohýnková, či by som nechcel robiť marketing pre Night of Chances. Ponuka ma zaujala, stretli sme sa, pokecali a bol to geniálny fit na celé dva roky. V tom bode mojej kariéry bolo také turbulentné obdobie, prišiel covid, online eventy. Pomáhal som vytvárať nový produkt, museli sme ho odkomunikovať ľuďom, vysvetliť, čo to znamená. Išli sme prakticky od nuly, kedy sme chceli urobiť online event, s ktorým bežne nemali firmy a ani účastníci skusenosť. A potom prišla ponuka zo Slida, kde som doposiaľ.

„Ak však chcem byť dlhodobo produktívny a výkonný, musím mať rozumné tempo a brzdiť sa. Preto je úplne v poriadku v istom bode pustiť veci, ktoré pre nás majú nižšiu prioritu.“

V programe NLA sa študenti o sebe veľa dozvedia. Aké sú tvoje silné a slabé stránky?

O slabších miestach sa hovorí ľahšie, začnem preto s nimi. Mojou slabou stránkou je, že si myslím, že toho zvládnem viac, ako je reálne v mojich možnostiach. Vezmem si toho na plecia príliš veľa a vtedy vie byť náročné veci dodať v kvalite, s ktorou by som bol stotožnený. Ak nepodávam vo veciach stopercentný výkon, nie som so sebou spokojný. Väčší zmysel mi dáva ísť viac do hĺbky. Relatívne dlho som mal režim, kedy som neustále riešil veci, ktoré horeli, čo predstavovalo konštantný stres. Ak však chcem byť dlhodobo produktívny a výkonný, musím mať rozumné tempo a brzdiť sa. Preto je úplne v poriadku v istom bode pustiť veci, ktoré pre nás majú nižšiu prioritu.

Ďakujem za úprimnosť. A čo tie silné stránky?

Aktívny záujem o veci, ťah na bránku a chuť učiť sa. Ide mi komunikácia.

Dosť športuješ. Ako ti šport pomáha v bežnom živote?

Stále nie toľko, koľko by som chcel. Pomáha mi to aj v otázke psychohygieny. Keď idem liezť alebo na skialpy, nechám všetky problémy tak a vyvetrám hlavu. Paradoxne najmä pri športe dostávam tie najlepšie nápady, pretože zrazu mám v hlave prázdno, nič neriešim a v tom momente sa objaví priestor na nové kreatívy.

„Paradoxne najmä pri športe dostávam tie najlepšie nápady, pretože zrazu mám v hlave prázdno, nič neriešim a v tom momente sa objaví priestor na nové kreatívy.“

Ďakujeme za inšpiratívny rozhovor a Samovi prajeme za celý tím Nexteria Leadership Academy kopec ďalších úspechov. A samozrejme ďalšie správne rozhodnutie alebo rozhodnutia. 

A mimochodom – ak chceš aj ty zažiť atmosféru super komunity v NLA, ako píše Samo, prihlás sa už dnes do ďalšieho ročníka NLA.
Vyplň krátku prihlášku, napíš pár slov o sebe a postúp ďalej.

Tešíme sa na teba 🙂

Zisti viac o NLA
Vyplň krátku prihlášku TU