Študovať či podnikať? Prezradí Diana

  1. Domov
  2. Novinky
  3. Študovať či podnikať? Prezradí Diana

Diana Nagyová je druháčkou v Nexteria Leadership Academy. Popri štúdiu ekonómie na Ekonomickej univerzite v Bratislave si rozbehla vlastný biznis, kde je aktuálne na pozícii CEO. O tom, ako sa jej darí v Nexterii, pracovnom aj osobnom živote, jej zlyhaniach aj úspechoch, či silných a slabých stránkach, sa dozviete v našom rozhovore.

Ako si sa dostala k Nexteria Leadership Academy? Hľadala si už ako maturantka niečo zaujímavé, čo budeš robiť popri výške?

V podstate som sa k Nexterii dostala v druhom ročníku na VŠ, keď mi o nej hovorili kamaráti, ktorí v Nexterii už študovali. Prišlo mi to ako zaujímavý koncept, tak som sa rozhodla ísť do toho  Ešte v maturitnom ročníku som si povedala, že chcem ísť na ľahšiu výšku, aby som mala dosť času robiť niečo aj popri nej. Vďaka tomu som v prvom ročníku začala podnikať a keď som v druháku zistila, že existuje Nexteria, tak išla všetkými desiatimi do toho.

Aké máte teraz v NLA aktivity, čo ťa v poslednej dobe najviac zaujalo?

Aktivity máme naozaj rôznorodé. Počnúc workshopmi, kurzami, prednáškami, projektmi v praxi až po ženské workshopy, ktoré spoluorganizujem (haha self promo). Pred pár týždňami sme mali napríklad workshop o Enterpreneurship s Tomášom Hasalom, z ktorého som si odniesla naozaj veľa skvelých podnetov. Jedna myšlienka bola napríklad „Better done than perfect.“

Odniesla si si z toho aj niečo, čo využiješ v praxi?

Určite áno. Tým, že už podnikám (aj keď tento workshop nebol len pre podnikateľov), tak som vedela hneď aplikovať to, čo som si zapísala.

Máš za sebou takmer jeden a pol roka štúdia, ak by si to mala zhodnotiť, čo ti to celé dalo?

V Nexterii to znie ako klišé, ale najviac si cením skvelú komunitu. Veľa ľudí mi už predtým vravelo, že komunita je na Nexterii najlepšia, no nevedela som si to úplne predstaviť. Prihlásila som sa teda kvôli workshopom, projektom a celému programu. No teraz si už uvedomujem, čo tým mysleli. Vnímam tu skvelú komunitu, v ktorej žijeme, zdieľame podobné hodnoty, ale na druhej strane sme otvorení rôznorodým možnostiam a iným pohľadom na svet. Je úžasné, že spolu chodíme na rovnaké kurzy a workshopy, získavame soft skills, následne o tom vieme spolu diskutovať, navzájom sa chápať a dávať si feedback.

Vnímaš, že ste v NLA aj podobne hodnotovo nastavení?

Určite áno. Práve vďaka podobným hodnotám sa nám veľmi ľahko spolu komunikuje a slobodne vyjadruje názory, ktoré však bývajú aj rozdielne – a to je na tom to krásne.

Nexteria ti otvorila ďalšie dvere, spoznala si nových ľudí, začlenila si sa do komunity. Aké ďalšie zručnosti získavaš v NLA?

NLA mi ďalej pomáha napríklad v podnikaní. Na jednej strane je to vďaka komunite: častokrát sa obraciam na spolužiakov v oblastiach ako sú UX/UI dizajn, sales, marketing, business consulting, automatizácia procesov a podobne. Na druhej strane mi Nexteria pomáha aj prostredníctvom workshopov a kurzov, kde získavam zručnosti, ktoré viem hneď aplikovať.

Pomáha ti NLA aj hľadať nové spolupráce? Ako vyzerá tvoja žiadosť o pomoc v rámci komunity?

Rozhodne áno. Nedávno sme napríklad updatovali webovú stránku pre moju jazykovú školu Oktava Academy. Na nej som spolupracovala s Radom Paulovičom, absolventom NLA. Alebo veľkú podporu pri podnikaní vnímam aj od Miška Kiktu, taktiež z NLA alumni komunity. Pred začiatkom leta som ešte prišla s myšlienkou Ženských workshopov, ktoré sme začali spolu s Luckou Kramárovou (študentka NLA) organizovať. A mnoho ďalšieho.

Mala si aj nejaké ťažšie chvíle? Rozmýšľala si niekedy, či ideš správnym smerom?

No joo. Dokonca nedávno som sa dostala do situácie, kedy som dosť premýšľala, či je toto smer, ktorým chcem ísť, či by som nemala robiť vo svojom živote niečo iné, či ma toto napĺňa, či takto prispievam niečím okoliu,…proste plná hlava otázok. Pociťovala som veľký tlak, ktorý pramenil z viacerých strán. Mala som pocit, že nepodávam dostatočný výkon, že ľudia okolo mňa robia toho oveľa viac a rozmýšľala som, či mi moja činnosť prináša radosť a čo je vlastne to, čo naozaj chcem…

Mala som pocit, že nepodávam dostatočný výkon, že ľudia okolo mňa robia toho oveľa viac a rozmýšľala som, či mi moja činnosť prináša radosť a čo je vlastne to, čo naozaj chcem…

Ako si sa s týmto popasovala a našla to, čo si potrebovala?

Opäť sa to spája s Nexteriou. Oslovila som Evku Baranovu, členku tímu NLA, ktorá sa venuje koučingu a bola ochotná mi pomôcť. Vďaka nej som si uvedomila, že som bola veľmi ovplyvnená vonkajšími vplyvmi a z toho sa mi v hlave vytvoril chaos. V rámci couchingu sme pracovali na tom, aby som zistila, že čo je naozaj v mojom živote pre mňa podstatné. Zistila som, že moje tri dôležité hodnoty sú dynamika, kreativita a voľnosť. A poviem Vám, toto bol totálny gamechanger. Na základe tohto som pochopila, že prečo ma niektoré veci bavia, iné nie. Že prečo sú niektoré obdobia podnikania pre mňa viac zaujímavejšie ako tie druhé a čo s tým môžem robiť. A takáto možno malá vec mi dokázala odpovedať na väčšinu otázok, ktoré som mala v hlave. Ďalej som to potom komunikovala s rodičmi či s kamarátmi, čo mi tiež veľmi pomohlo.

Veľa sa hovorí o silných stránkach, menej o tých slabých. Vedela by si pomenovať niektoré z tvojich silných aj slabých stránok?

Za moje silné stránky považujem komunikáciu, kreativitu a nadšenie skúšať nové veci.  

Čo sa týka slabých stránok, tak to je asi komplexnejšie 😀 Uvedomujem si, že som netrpezlivá a strácam motiváciu, keď mi činnosti prestávajú robiť radosť alebo prestávajú byť výzvou. Potom sa stretávam s tým, že strácam konzistentnosť a drive pri plnení úloh.

Ako vnímaš vo svojom živote prítomnosť kreativity?

Ja som sa doteraz ani nepovažovala za kreatívneho človeka, myslela som si, že kreatívny človek je umelec, a to ja naozaj nie som. Lenže to tak úplne nie je. Svoju kreativitu vnímam v tom,  že milujem tvoriť nápady, zlepšovať ich, premýšľať nad nimi,… 

Je zaujímavé, že som to zistila len pred dvoma týždňami 😀

Ocitla si sa už niekedy na nejakej zásadnej križovatke vo svojom pracovnom živote a ak áno, čo to bolo?

Určite bolo viacero malých križovatiek, ale na nejaké väčšie si nespomínam. Vždy som vedela, že chcem mať niečo vlastné a prirodzene sa z toho vyvinuli cudzie jazyky. Cielene som chcela študovať na ľahšej vysokej škole, aby som sa mohla popritom realizovať aj v podnikaní.

Cielene som chcela študovať na takej vysokej škole, aby som sa mohla popritom realizovať aj v podnikaní.

Čo ti teraz zaberá najviac času v živote?

Momentálne to je podnikanie, organizovanie ženských workshopov, Nexteria, zábava, cestovanie. Keďže mám hype obdobie, som ochotná venovať sa práci deň-noc, nonstop niečo vymýšľam, rozmýšľam, čo zlepšiť,…. Ďalej mi čas zaberá Nexteria ako som už písala vyššie. Momentálne je pre mňa veľmi dôležitý aj čas strávený s kamarátmi a rodinou, zábava, cestovanie a šport.

Simon Sinek má filozofickú teóriu, že každý musí mať svoje PREČO. Aké je tvoje PREČO v rámci podnikania?

Pre mňa najsilnejšie PREČO v rámci podnikania a vzdelávania je pomoc ľuďom. V detstve som chcela ísť študovať medicínu, no nakoniec som sa dala na podnikateľskú cestu. Ale chuť pomáhať ľuďom mi zostala. Je krásne pozorovať, že vďaka jazykom vedia mať ľudia lepšiu prácu, môžu cestovať, spoznávať svet, mať partnerov z rôznych kútov sveta, skvalitniť si život,… Je to nádherné, keď sa vaše hobby spojí s niečím takýmto.

Máš nejaký nesplnený sen a plány do budúcna?

Určite áno, ale akurát sa ich snažím preformulovať. Lebo cítim, že sa moje sny a plány v tomto období menia. Takže neviem úplne odpovedať, ale z dlhodobého hľadiska pociťujem potrebu pomáhať a spôsob akým to plánujem robiť, ešte nemám úplne jasný. Chcem sa naďalej venovať jazykovému vzdelávaniu ale napríklad aj pomoci ženám v podnikaní.

Čo sa týka plánov na najbližšie obdobie v rámci osobného života, tak budúci semester sa chystám na Erasmus do Nemecka a cez leto by som napríklad rada prebicyklovala Európu od severu po juh.

Čo by si poradila maturantovi? Je to zložité, náročné, prelomové obdobie.

Skúšať nové veci a nebáť sa pustiť niečo, čo ťa nenapĺňa. 

Ako veľmi dôležitú vnímam aj prítomnosť osoby, s ktorou sa môžeš o veciach porozprávať. Niekomu môže pomôcť rodič, učiteľ, kamarát, psychológ, inému si len vypísať svoje myšlienky (journaling).

Ako veľmi dôležitú vnímam aj prítomnosť osoby, s ktorou sa môžeš o veciach porozprávať.

Kreativita sa dá aj naučiť, existuje množstvo postupov, akými sa dá kreativita dosiahnuť. Máš ty niečo, čo ti pomáha?

Viem, že keď mám toho veľa, kreativita nepríde. Keď potrebujem boostnuť kreativitu, snažím sa vypnúť. Idem do prírody, behám, bicyklujem alebo sa len s kávou v ruke prechádzam po Horskom Parku a zapisujem si myšlienky. Pomáha mi aj ísť pracovať do co-worku, do rušivejšieho prostredia, kde je veľa podnetov.

 

Neváhaj!

Prihlásiť sa do Nexteria Leadership Academy môžeš už dnes!