Študenti a študentky menia Slovensko k lepšiemu

  1. Domov
  2. Nezaradené
  3. Študenti a študentky menia Slovensko k lepšiemu

Matej je momentálne prvák v Nexteria Leadership Academy. Podelil sa s nami o svoje dojmy, skúsenosti a očakávania. Fascinuje ho molekulárna biológia a preto ju študuje na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského. Tento akademický rok začal praxovať v laboratóriu molekulárnej fyziológie rastlín, keďže ho baví učiť sa hlavne praxou, z ktorej možno bude raz aj diplomovka. Poď sa inšpirovať jeho príbehom a načerpaj energiu od Mateja. Aj ty môžeš byť ako on.

Si v prvom ročníku NLA. Aké máš zatiaľ dojmy?

Dojmy sú zatiaľ fajn. Mal som trochu obavy, nevedel som, do čoho idem. Je tu pestrá paleta ľudí, všetci sú rôznorodí, čo je obohacujúce a zároveň motivujúce. Nazval by som to dobrovoľne platená a zmysluplná socializácia. Som dosť introvertný, núti ma to spoznávať sa a baviť sa s ľuďmi. Považujem to za výstup z komfortnej zóny.

Ako si sa dozvedel o Nexteria Leadership Academy?

To bola celkom vtipná story. Vo februári alebo marci minulého roku som mal ísť s kamarátom do Tatier, no nevyšlo to. Poznal som jednu kamarátku skautku, ktorá akurát v tom termíne išla dobrovoľníčiť na ukrajinskú hranicu. Chcel som si spraviť očko, tak som išiel s ňou. Tam som spoznal Igora Kittu a Sama Čajku, ktorí boli v tom čase aktívni a reprezentatívni prváci v NLA. Začali sme sa baviť, veľmi ma oslovilo, keď mi povedali, že Nexteria je plná ľudí ako oni.

Počuli sme, že rád cestuješ a si aktívny. Je to tak?

Cestovanie považujem za istú formu vzdelávania. Vzdelávanie je vec, do ktorej sa určite oplatí investovať. Rád cestujem dlhšie a hlbšie, aby som spoznal kultúru a mentalitu danej krajiny. Mal som trojročný cyklus na Balkáne, ktorý som celý precestoval. Prvý rok to bolo organizovane dva týždne so skupinou z Karlovej Univerzity, druhýkrát som šiel sám stopom na mesiac a tretíkrát to bol mesačný roadtrip s kamarátmi. Tento rok plánujem ísť na Kaukaz.

„Cestovanie považujem za istú formu vzdelávania. Vzdelávanie je vec, do ktorej sa určite oplatí investovať.“

Čo ťa na cestovaní baví?

Dosť fotím a natáčam, nedávno sme mali prednášku v kaviarni Dobrodruh a onedlho budeme mať prednášku aj v Poprade. Oplatí sa ich robiť, pretože tam pozvem kamošov a zážitky nemusím rozprávať každému zvlášť dve hodiny. Odprezentujem fotky a videá, ktoré sa mi podarilo zachytiť. Potom z toho spravím kalendár a venujem ho rodine na Vianoce, čiže spojím príjemné s užitočným. Viacero ľudí chce teraz so mnou cestovať a liezť, už sa smejem, že spravím výberové konania. No keď mám dobrú partiu, viac si to užijem. Aj to sa mi páči v Nexterii, že je tu mnoho ľudí, ktorí majú radi outdoor. Vždy som mal problém nájsť spolulezca do Tatier a zrazu tu sú len v mojom ročníku štyria alebo piati ľudia, ktorí sú ochotní so mnou niekam ísť liezť. Nexteria Leadership Academy poskytuje aj parťákov do športu 🙂

Plánuješ s tým niečo ďalej, napríklad poskytnúť materiál do médii?

Mal som také ambície, že sa budem život cestovaním, fotením a natáčaním. Neskôr som zistil, že ma naozaj baví biológia a veda a chcem sa tomu profesionálne venovať. Fotografovanie, outdoor a výlety si chcem nechať na hobby úrovni. Nechcem cítiť tlak, myslím si, že by sa potom vytratilo to čaro. Taktiež, nosiť so sebou celú profi fotografickú výbavu vie byť dosť obmedzujúce.

V NLA je diverzita. Každý študent má iný motív tu byť. Aký je ten tvoj?

Jeden z dôvodov, prečo som v NLA, je naučiť sa soft skills. V škole nás snažia naučiť niečo z hard skills. Raz by som chcel vedeckú kariéru posunúť aj do súkromnej sféry a založiť nejakú firmu, no mám to vo veľmi dlhodobých cieľoch. NLA vnímam ako intelektuálne stimulujúce prostredie. Vzhľadom na situáciu školského systému na Slovensku, časť mojich spolužiakov sa pravdepodobne nebude vedou v budúcnosti zaoberať.

V Nexterii každého niečo zaujíma, či to už je business, marketing, ekonómia, filozofia alebo umenie, či verejná správa. Čo mi umožňuje sa zmysluplne porozprávať na rôzne témy, rozšíriť si obzory a potenciálne spojiť rôzne, na prvý pohľad odlišné nápady. K takým by som sa rozprávaním iba s vedcami nedostal a to ma veľmi posúva.

Ktorý z workshopov v NLA ti dal zatiaľ najviac?

Najviac ma bavila diskusia s pánom Ľudovítom Ódorom, viceguvernérom Národnej banky. Je to veľmi inšpiratívny človek, keďže ma zaujíma aj ekonómia. Bolo veľmi prínosné sa s ním rozprávať o týchto témach. Celkovo beriem veľmi pozitívne, že máme možnosť prísť do kontaktu s takými inšpiratívnymi ľuďmi. Super bola aj diskusia so Samom Hapákom, spoluzakladateľom Vacuumlabs, kde sme mohli vidieť, ako vyzerá zakladateľ takého technologického startupu a ako rozmýšľa.

Čo ti pomáha, aby si všetko zvládal a stíhal?

Systém, disciplína a taktiež hovoriť nie. Oplatí sa mať rozvrh. Týždeň delím na fixné dni a flexibilné dni, pričom počas 4 fixných dní mám veľmi striktný program a počas flexibilných si môžem robiť viac-menej, čo chcem. Pomáhajú mi aj denné a mesačné to-do listy, keďže som systematický človek. Naopak, keď cestujem, mám veľmi rád voľnosť. Neriešim, kde budem, čo budem jesť alebo kde strávim noc.

Máš obavy z toho, keď niekde ideš na vlastnú päsť a prečo Kaukaz?

Nebojím sa. Bol som 10 rokov skaut, bol som vychovávaný k zodpovednosti a verím si. Bavia ma hory a Balkán už mám za sebou. V Alpách sú drahé reštaurácie, ale keďže ich mám rád, Gruzínsko je viac “student budget friendly”. Rád navštívim aj Alpy, no iným spôsobom ako Balkán či Kaukaz. Fascinuje ma divoká príroda a neprebádané miesta. Práve na Kaukaze sa také miesta dajú nájsť.

Aké sú tvoje silné a slabé stránky?

Medzi moje slabé stránky patrí individualizmus. Práve NLA je skvelá na rozvoj tímového ducha, keďže tu sa veľa vecí robí v skupinách, napríklad projekty v praxi. Učím sa tam najmä komunikácii. Teraz som bol team leaderom pracovnej skupiny na projekte pre Magistrát mesta Bratislava. Pri ďalšom projekte si to však chcem vyskúšať aj z inej stránky. Chcel som byť team leadrom, aby som mal všetko pod kontrolou. Teším sa, že si vyskúšam byť delegovaný a nechám sa pre zmenu viesť a usmerňovať. Som dobrý v tvorení systémov a optimalizácii. Mám rád konzistentnosť vo veciach, ktoré robím.

Čo by si odporučil maturantom a maturantkám?

Veľmi mi pomohlo počúvať podcasty. Vnímam ich ako možnosť počúvať ľudí, ktorí niečo dosiahli a majú poriadok v živote. Rád porovnávam vlastné situácie s človekom, ktorý je ďalej ako ja, čím si zároveň rozširujem obzory. Takisto odporúčam čítať knihy, zamýšľať sa nad ich obsahom a aplikovať poznatky do života. Podľa mňa je takisto prínosné, pustiť do života úspešných ľudí a to akýmkoľvek spôsobom.

Ďakujeme Matejovi za parádny rozhovor.

A mimochodom – ak chceš aj ty zažiť atmosféru super komunity v NLA, ako píše Matej, prihlás sa už dnes do ďalšieho ročníka NLA.
Vyplň krátku prihlášku, napíš pár slov o sebe a postúp ďalej.

Tešíme sa na teba 🙂

Vyplň krátku prihlášku TU