Prečo sa prihlásiť do NLA v Košiciach? O tom ti povie viac naša študentka Mária

  1. Domov
  2. Blog
  3. Prečo sa prihlásiť do NLA v Košiciach? O tom ti povie viac naša študentka Mária

Ako si sa dozvedela o NLA? Čo ťa motivovalo sa prihlásiť?

Myslím, že to začalo zhliadnutím nejakej reklamy na sociálnych sieťach počas obdobia vypuknutia COVID-19, keď sa konalo menej podujatí prezenčne. Nexteria perfektne vyplnila túto trhovú medzeru pre mladých ľudí na vysokých školách a mladých profesionálov. Absolvovala som viacero sérií Nexteria Labu a Global Hubu, presvedčil ma formát a prístup diskutérov a lektorov. V komornej atmosfére sme mohli  diskutovať napríklad o tom, ako si skontrolovať fyzické a právnické osoby na internete alebo verejné zákazky. Zaujalo ma, aké okolnosti, skúsenosti a vízie priviedli zo zahraničia späť na Slovensko ľudí, ktorí sa venujú stimulácii inovačného prostredia, ako sú napr. hostia z Plánu obnovy, Úrad vlády a iní.

Mnoho študentov sa obáva, že či to bude všetko stíhať popri škole a iných povinnostiach. Ako to máš ty?

U mňa obavy boli aj sú, ale aj time manažment je výhodné sa skôr či neskôr naučiť 🙂 Už dlhodobo fungujem na pripravovaní krátkodobých plánov na 2 týždne dopredu, strednodobých na 3 mesiace dopredu a dlhodobejších na 1-2 roky dopredu. Všetko si vyžaduje čas a energiu, ktoré sú limitované. V tom je super príležitosť identifikovať svojich top 5 hodnôt a určiť si, čo je dôležité pre danú osobu. Produktivita a energia prichádza s inšpiráciou, takže aj “náročné” veci možno zvládnuť, ak sú to naozaj veci, ktoré daná osoba považuje za inšpiratívne a zmysluplné.

Keby si sa mala opísať jednou vetou, aká by to bola?

(ešte) (ne)riadená strela? Generalista, ktorý sa snaží byť v určitých oblastiach aj špecialistom. 

Práca v regióne si vyžaduje spojiť sily – stretnutie nášho tímu s Creative Industry Košice

Venuješ sa viacerým projektom v rôznych sférach. Skús priblížiť čitateľom, čo to pre teba znamená.

Som projektovou manažérkou pre Technickú univerzitu v Košiciach, kde v tíme (aj v rámci nášho Circle Hubu Košice a pod brandom Košice Transformers) pracujeme na zelených a digitálnych transformáciách organizácií. Čo to znamená? Pracujem na tom, aby firmy a mestá používali moderné technológie a myšlienky tak, aby lepšie využívali materiály a neplytvali zdrojmi. Mojou úlohou je pomáhať im nájsť spôsoby, ako veci, ktoré už použili, môžu znova využiť – či už vo vlastnej firme alebo inými firmami. Takto môžu ušetriť peniaze a zároveň chrániť prírodu.

Predstav si to ako veľký recyklačný kruh, kde jedna firma vyrába odpad, ale tento odpad nie je pre inú firmu zbytočný, ale užitočný. Napríklad, plastový odpad z jednej firmy môže byť použitý v inom meste na výrobu lepších ciest. Takto všetci spolupracujú, šetria peniaze a zároveň robia dobré veci pre našu planétu.

Akú rolu ma v tom digitalizácia? Digitalizácia v tomto procese znamená používanie počítačov, softvéru a internetu na to, aby sa celý tento recyklačný proces stal efektívnejším a inteligentnejším. Pomáha firmám a mestám lepšie si vymieňať informácie o tom, aké zdroje majú k dispozícii alebo potrebujú. Napríklad, ak firma A má prebytok plastov a firma B potrebuje plast na vytvorenie nového produktu, digitalizácia umožňuje týmto dvom firmám ľahko sa nájsť a dohodnúť sa. Môžu používať aplikácie, kde zdieľajú informácie o svojich zdrojoch a potrebách, môžu lepšie sledovať dáta o míňaní energie a tak ďalej.

Čo z toho ťa baví najviac, v čom vidíš najväčší potenciál a prečo?

Baví ma zaoberať sa ekonómiou, strategizovaním, komunikáciou s vedúcimi osobami organizácií a vnímaním toho širšieho obrazu o dnešnej spoločnosti. Zaujíma ma pozerať sa na to, ako je možné inovovať procesy nielen v úzko technickom zmysle inovácií, ale aj skrz sociálne inovácie. A v neposlednom rade som evanjelizátorom biznis aplikácií AI.

To ekonomické zmýšľanie pre mňa obnáša zaoberanie sa procesmi toho ako funguje spoločnosť, ako sa miešajú rôzne typy hodnôt, ako medzi sebou interagujú a na základe tých interakcií vznikajú ďalšie potreby a hodnoty. Baví ma to analyzovanie hodnoty, sledovanie, kam sa posúvame, aké otázky si v spoločnosti kladieme, aké máme technologické, biznisovské vízie, ktoré budúce problémy riešia dnešné inovácie, ktoré dnešné problémy vyriešia budúce inovácie.

Stretnutie projektových partnerov a Circle Hubu Košice ohľadom digitálnej obehovej ekonomiky v Eisenstadte.

Je ti blízka ázijská kultúra, čo máš na nej najradšej?

Asi mentalitu ľudí, aj vzhľadom na to, že tam mám viacero priateľov. Ázijská kultúra nabáda k vysokým štandardom vo vzdelávaní a sebadisciplíne. Zároveň aj ukazuje na negatíva striktného prístupu, a veľmi rada si pozriem aj k-drama, kde sa vlastne nepriamo ukazujú, a s nimi zároveň aj veľmi sympatickú mentalitu ľudí, ktorí vyrastajú v iných podmienkach, s inými okolnosťami, ako my. Ale viem sa nájsť aj v americkej kultúre či iných. V každej je ukrytý nejaký špecifický poklad. Podobné platí aj pre jazyky, ktoré sa učím.

Keď si popri tom všetkom nájdeš čas pre seba, aké sú tvoje voľnočasové záľuby?

Stotožňujem sa s tým názorom, že práca pre mňa nemá byť miestom, od ktorého si potrebujem vo voľnom čase oddýchnuť. Ale teda, veľmi rada počúvam audio-knihy, hlavne o biznise, techu alebo pragmatickom/ funkčnom prístupe k ľudskému psyché, o metakognícii, o práve. Veľmi rada chodím na konferencie a rada navštevujem rôzne kaviarne a obdivujem ich interiéry.  

Ako sa navrhujú riešenia pre regióny? Okrem politikov na návrhoch pracujú aj projektoví manažéri a sociálni ekonómovia. Stretnutie v areáli Forschung Burgenland.

Čo by si odporučila ľuďom, ktorí rozmýšľajú nad podaním prihlášky, ale ešte tak nespravili a rozhodujú sa či je to pre nich správny krok?

Obávaš sa, či budeš mať dosť času na NLA a iné aktivity? Obávaš sa, či budeš stíhať školské povinnosti? Je dôležité vedieť, čoho sa tieto obavy týkajú a určite ich zohľadniť. 

Skús sa však opýtať aj ďalšiu otázku: Ak by tu tieto obavy neexistovali, prihlásil/a by som sa? Ak je odpoveď áno, dám ti zaujímavú otázku – Čo ak ti práve Nexteria vie pomôcť aj s týmto? 

Nexteria už v prvom roku poskytuje študentovi Guida, ktorý ti pomôže pohnúť sa s time manažmentom či hocičím iným. Povinnosti a urgentné termíny tu vždy boli, sú aj budú, či počas strednej, počas vysokej, alebo po nej 🙂 V tejto komunite spolu zdieľame aj tieto naše struggles. Nie je to o tom, že všetci všetko stíhame perfektne, aj keď sa určite o to maximálne snažíme. Často však “Viem ti nejako pomôcť?” vie pomôcť s veľa problémami, s ktorými by si sa možno boril/a dlhšie sám/sama. 

Navyše, tu máme lídrov, ktorí nás kontinuálne pripravujú na zvládanie možno niečoho väčšieho, než s čím sme sa stretli. Namiesto skokových zmien, s ktorými sa môžeš pravdepodobne stretnúť v pracovnom prostredí.

Je pravda, že v Nexterii som nedostala odpoveď na všetko, ale vôbec pýtanie sa otázok a učenie pýtať sa správne mi pomohlo naučiť sa identifikovať miesta, kde som odpovede nakoniec dostala. Takže áno, Nexteria nedá všetky ryby, ale naučí ťa, ako chytať ryby.

 

 

Chceš aj ty získať skúsenosti a zručnosti, ktoré budú svietiť na tvojom CVčku, skúšať nové veci, spoznať inšpiratívnych ľudí a učiť sa od tých najlepších, Nexteria Leadership Academy je práve pre teba. Prihlás sa už dnes do ďalšieho ročníka NLA. Vyplň krátku prihlášku, napíš pár slov o sebe a postúp ďalej. Tešíme sa na teba.