Skvelé LDP projekty našich tretiakov: zisti, čomu sa venovali naši študenti

  1. Domov
  2. Novinky
  3. Skvelé LDP projekty našich tretiakov: zisti, čomu sa venovali naši študenti

Naše študentky a študenti Nexteria Leadership Academy nám opäť urobili obrovskú radosť svojimi záverečnými prácami v podobe Leadership development projektov, na ktorých pracovali od 2. ročníka svojho štúdia. V priestoroch nového coworkingu Spot v najmodernejšej časti Bratislavy to v prezentačný večer žilo – 5 paralelných komisií, 15 skvelých hodnotiteľov z partnerských firiem, organizácií a z radov našich donorov a diváci. Poď sa spolu s nami pozrieť na to, o čom teda naši študenti robili svoje projekty.

Prvý projekt, o ktorom si povieme je projekt Mišky Dlugošovej. Jej zámerom bola expanzia tímovej matematicko-fyzikálnu súťaže Náboj Junior do aspoň dvoch ďalších krajín a naučiť sa delegovať svoje zodpovednosti. Cieľ sa jej podarilo splniť a na ďalší rok sa súťaž uskutoční v 3 nových krajinách. Pre každú krajinu sa jej podarilo zaobstarať organizátorov, pričom koordináciu Slovenska tiež posúva ďalej, aby sa sama mohla naplno venovať expanzii a chodu tímu.

Cieľom projektu ďalšieho z našich študentov Jakuba Benku bolo naučiť študentov stredných škôl prezentačným zručnostiam, konkrétne odovzdať im praktickú skúsenosť s prezentovaním, mnoho tipov na zlepšenie a framework ako začať pracovať na prezentácií, aby mala hlavu a pätu. Jakubovi a jeho parťákovi Martinovi Nemečkovi sa doteraz podarilo zorganizovať svoje workshopy na viacerých stredných školách pre skoro 300 študentov.

Podcasty pre študentov FCHPT STU (Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU), v ktorých sa dozvedia o možnostiach rozvoja, či už v odbore alebo mimo odboru a Speed Dating s firmami, ktorý pomáha študentom nájsť si prácu v ich odbore, mala pod palcom šikovná Veronika Pash.

Duo František Dravecký & Emil Zvarík mali pôvodne cieľ, že do mája 2022 zrealizujú jeden víkendový kurz pre desiatich stredoškolákov, kde zažijú, aký dopad majú ich finančné rozhodnutia na kvalitu ich života. Kurz sa študentom podarilo zrealizovať, no nakoniec až pre 15tich rovesníkov.

Projekt, na ktorom pracuje Martin Péchy je realizovaný v rámci občianskeho združenia Dobrý Kolektív s projektom premeny asfaltovej plochy na nový verejný priestor v košickom Mestskom parku. Víziou je vytvoriť kvalitný a komunitný verejný priestor s názvom Playko, ktorý bude prepájať šport, umenie a kultúru.

Cieľom projektu Kamila Bielika & Karin Písečnej je jednoduchšia orientácia v téme vegánskeho resp. cruelty free životného štýlu a zodpovedanie na širokú škálu otázok spojených k tejto téme pre širokú verejnosť. Pôvodne chceli vytvoriť web a pridávať obsah v podobe blogu, videí a týždenné recepty na sociálne siete. Nateraz sa hlavne zamerali na Instagramový profil, kde zverejnili už viaceré vegánske recepty a s ostaným chcú začať postupne.

Marek Wadinger priniesol blog o pohľade neurovedy na prokrastináciu a ponúkol vedou podložené nástroje na jej zvládanie. V V blogu pokračoval aj v snahe sprostredkovať vedecké poznatky na podkladové procesy nášho správania v kritickejších okamihoch pre širšiu verejnosť. Doteraz sa mu podarilo zverejniť už dva blogy, ktoré ponúkajú nové pohľady na dané témy.

Cieľom projektu Patrika Bachana bolo zvýšiť a zastabilizovať počet detí športujúcich v klube, kde pôsobí – florbalový klub FBK Nižná. Dôvodom bola snaha zvýšiť klesajúci záujem detí o šport a pohyb v tejto dobe. Na začiatku sezóny hrala v klube iba malá skupinka detí, len jedna kategória. Dnes už má klub päť kategoórií a v každej pravidelne na tréningoch týždenne trénuje 20+ detí.

Ak más pocit, že si v živote málo vďačný, tak projekt Elišky Švecov je skvelým príkladom ako sa v tejto cnosti rozvíjať. Eliška vytvorila nástroj pre budovanie návyku vdačnosti. Podarilo sa jej zorganizovať výzvu vďačnosti vo svojom okolí a momentálne vydáva prvé kusy svojho zápisníku Vďakovník.

Cieľom projektu našej ďalšej študentky Ráchel Magálovej bolo vytvoriť prehľadnú a jednoduchú platformu (marketplace) na ktorej môžu slovenskí výrobcovia a podnikatelia ponúkať svoje výrobky a vytvoriť si vlastný online obchod. Ráchel so svojim tímom týmto chce zvýšiť povedomie o lokálnych produktoch a pomôcť slovenským výrobcom zviditeľniť sa v online. Zatiaľ sa im podarilo vytvoriť webstránku, teda platfomu pre projekt a s aktizíciou predajcov a marketingom projekt chcú začať postupne neskôr.

Projekt Tomáša Hoffera bolo vytvorenie stránky, do ktorej používateľ vloží URL odkaz na internetový článok a stránka mu napovie, či článok obsahuje nejaké znaky typické pre hoaxy. Cieľ bolo takto naučiť ľudí, ako odlíšiť hoax od dôveryhodnej informácie. Tomáš a jeho tím vytvorili prototyp riešenia, ktorý v slovenskom článku nájde prvé 2 charakteristiky dezinformácie – chýbajúci autor alebo akékoľvek zdroje.

Prevencii ústneho zdravia u detí sa v projekte venovala Katarína Kusynová. Cieľ bolo informovať rodičov v okrese Matúškovo o správnej ústnej starostlivosti ich detí a posúriť ich do hľadania zubného lekára pre ich deti v nízkom veku. Katke sa podarilo vyprodukovať kvalitné brožúrky a webovú stránku s obsahom o ústnej staristlivosti.

Kika Mončeková sa vo svojom projekte venovala šitiu tašiek z textilného odpadu, ktorý by inak skončil v koši. Tieto ekologické ručne šité produkty neskôr predávala s cieľom vyzbierať peniaze na to, kde to bude potrebné.

Na záver tu máme projekt Jakuba Vaculu, ktorý reaguje na problém nedostatku možností vzdelávať sa v odvetví herného priemyslu a vyplnenie obsahových dier už existujúcich programov. Pôvodne plánoval vydávať podcasty o hernom vývoji smerovaný viac na začiatočníkov. Nakoniec sa však zameral na vytvorenie webovej stánky s rôznym materiálom na učenie alebo refresh vedomostí s herného vývoja a podcasty s diskusiami chce vydať postupne neskôr.

Projekty našich študentov aj tento rok dosiahli skvelej kvality a pomocou svojich projektov pomohli ľuďom vo svojom okolí v rôznych oblastiach. Sme na všetkých našich študentov a študentky hrdí a ďakujem, že aj pomocou svojich projektov pomáhajú pozitívne meniť Slovensko. Veľké poďakovanie patrí aj našim partnerom, garantom projektov a členom komisie, vďaka ktorým mohli naše študentky a študenti zrealizovať zmysluplné projekty.

Ak sa chceš aj ty učiť nové veci v praxi a s podporou skúsených odborníkov rozbehnúť vlastný projekt, prihlás sa do Nexteria Leadership Academy. Prihlasovanie do tohto 3-ročného vzdelávacieho offline programu pre aktívnych maturantov a vysokoškolákov začína už v decembri 2022. Zisti teraz viac na našom webe >> nexteria.sk/nla.

foto: Iva Hevesi