Nexteria Insight – október 2021

  1. Domov
  2. Novinky
  3. Nexteria Insight – október 2021

Vonku šeď, v Nexterii to však hýri rozmanitosťou

Prinášame vám to najlepšie z októbrového diania v Nexterii

Opäť tu máme naše najobľúbenejšie ročné obdobie. V Nexterii sme začali nový akademický rok, v poradí už náš trinásty,

a jesenná šeď a zlá nálada preto rozhodne nehrozia. Naopak, hýrime rozmanitosťou. Veď posúďte sami!

Predstavte si tie diskusie, keď spolu hovoria budúci kybernetici, farmaceuti, manažéri a divadelníci. V NLA je to úplne bežné. Naši študenti študujú na tridsiatke rôznych univerzít a z ich záľub by sa dala vyskladať celovečerná show. Nechýbali by v nej vzdušná akrobacia, kaukliar, kapely rôznych žánrov, tanec či digitálne umenie. Našej artistke Ivane, ktorá zvláda aj žonglovať, by sa o účes a kostýmy postarala Hanka, hudbu by ľavou zadnou napísala Elizabeth a produkciu by v pohode zabezpečil Adam.

 

V NLA to hýri aj nápadmi. Študenti vedia poradiť, či už ide o kultúru, trasu na skvelú túru, či digitálne technológie. Ak máte otázku o start-upoch, stačí sa spýtať Tomáša, kým Roman vám rád poradí, keď ide o krytpomeny či blockchain. Rozmanitosť má Nexteria vo svojej DNA. 

 

Našich študentov však spája aj veľké srdce. Pomáhajú desiatkam projektov ako dobrovoľníci. Annamária sa našla v pomoci pre zdravotne znevýhodnených, Samo pomáha bezdomovcom. A všetci tiež vedia, že sa môžu spoľahnúť jeden na druhého. Je jedno, či idú rozbiehať start-up, neziskovku, alebo potrebujú do osem-smerovky slovo z gréčtiny či parťáka na paragliding.

 

Rozmanitosť „maľuje“ krásne Nexteria príbehy, ktoré hýria všetkými farbami jesene. Budeme radi, ak budete tieto „umelecké diela“ v podobe príbehov našich Nexterov sledovať aj naďalej!

 

Ak vás téma rozmanitosti zaujíma, pozrite si výber piatich najsilnejších TED talkov o diverzite

V októbri sa nám vďaka komunite podarila skvelá vec, o ktorej sme roky snívali. Vďaka veľkej pomoci Jura Falatha a Lucky Paškovej uzrela svetlo sveta historicky prvá Night of Chances Public. V špeciálnej diskusii sme prepojili špičkových reformátorov z  verejnej správy s mladými ľuďmi, ktorí vedia, že bez kvalitných služieb vo verejnom sektore bude Slovensko ešte dlho zaostávať. Tomu zodpovedali aj nosné témy – budúcnosť Slovenska a ako pritiahnuť šikovných mladých ľudí do verejnej služby.

 

Reč bola aj o papučiach. Tie si síce do práce zobrať môžete, no papučová kultúra či nuda nehrozia ani vo verejnej správe. Príležitosti pre mladých, zaujímavé projekty, priamy dopad na komunitu a hľadanie efektívnych riešení predstavili naši hviezdni hostia, primátor Bratislavy Matúš Vallo, viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudo Ódor, riaditeľ Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš a poradkyňa predsedu vlády a generálna riaditeľka Sekcie plánu obnovy na Úrade vlády Lívia Vašáková.

 

Ak ste diskusiu online nestihli, pozrite si záznam. Má už vyše 15 tisíc videní. Väčšina divákov, ktorá si diskusiu pozrela, má 18 až 34 rokov a pochádza z Bratislavy, Žiliny, Prešova, Košíc, Trnavy a okolia.

Ohlasy na 1. NOC Public boli také skvelé, že sme sa hneď pustili do prípravy druhého podujatia. Budeme radi, ak nás v tom podporíte. Môžete tak urobiť na https://nexteria.sk/podporte-nas/

Za odmenu vás pozveme na ďalšiu energizujúcu diskusiu o budúcnosti reforiem vo verejnom sektore. Veríme, že nezostane „len“ pri diskusiách, a aj tieto aktivity napomôžu tomu, aby sa čoraz viac šikovných mladých ľudí zapojilo do reforiem vo verejnej správe.

Ďakujeme vám za vašu osobnú aj finančnú podporu, ktorá umožňuje Nexterii pracovať s tými najšikovnejšími, bez ohľadu na ich osobnú finančnú situáciu.

Máme aj ďalšie veľké plány! Preto sme v októbri do Nexteria Global HUB-u, nášho špeciálneho programu pre Slovenky a Slovákov študujúcich v zahraničí, pozvali na debatu renomovaného mienkotvorcu Štefana Hríba. So šéfredaktorom časopisu .tyzden budú účastníci nášho globálneho vzdelávania hovoriť o tom, ako sa dá cez prácu novinára pozitívne ovplyvňovať spoločnosť. Už 9. novembra!

 

Našich študentov čaká v najbližšom Global HUBe aj diskusia o vplyve dezinformácií na demokraciu, stretnutie so senior poradcom UNESCO Vladimírom Šuchom a diskusia o živote manažérky v americkom korporáte s Janou Nagyovou z Cisco.

 

Našimi vzdelávacími aktivitami za hranicami Slovenska oslovujeme študentov na prestížnych zahraničných univerzitách a veríme, že aj týmto prispejeme k tomu, aby sa ich čo najviac vrátilo po štúdiu domov. Pilotný ročník absolvovalo 100 účastníkov pôsobiacich v 9 rôznych krajinách sveta. Najväčším úspechom celého programu je jeho dopad na uvažovanie o návrate na Slovensko. Keď sme sa účastníkov programu spýtali, či zvažujú návrat na Slovensko, až 72 % z nich odpovedalo kladne. Má to zmysel!

 

Chcete dostávať naše novinky priamo do emailu? Nechajte nám Vašu emailovú adresu a my sa o zvyšok postaráme.