Prečo by si mal ísť aj ty na Camp Nexteria Leadership Academy?

  1. Domov
  2. Blog
  3. Prečo by si mal ísť aj ty na Camp Nexteria Leadership Academy?

Po prvom ročníku v Nexteria Leadership Academy, majú študenti možnosť zažiť sebarozvojový camp so svojimi spolužiakmi. Tento rok si vyskúšali aj krátku expedíciu. Zbalili si spacák a kráčali po Slovensku. Zubnú kefku si vďaka partnerovi Curaprox, baliť nemuseli. Jednou z nich bola aj Tereza Kmecová, študentka tretieho levelu v Nexteria Leadership Academy.

Čo ti dá Camp Nexteria Leadership Academy?

  • Sebapoznanie (Vyrovnáš sa s minulosťou, spoznáš svoje silné a slabé stránky, zistíš ako vplývaš na iných ľudí)
  • Možnosť prekonávať sa, vystupovať z komfortnej zóny
  • Rozvahu do ďalších krokov
  • Naučí ťa dávať spätnú väzbu 
  • Posunie tvoj život na úplne iný level 
  • Pomôže ti nájsť tvoje životné priority a ciele

Je to tak úžasná príležitosť prečistiť si hlavu, sústrediť sa na svoje vnútro a prepojiť sa s inými ľuďmi” Tereza Kmecová

Zúčastnila si sa už druhého campu, aká bola tvoja motivácia? 

Keď mi prišiel mail, že v roku 2019 majú možnosť ísť na camp aj ľudia, ktorí sa už zúčastnili, váhala som veľmi krátko. Môj prvý camp bol pre mňa obrovským zážitkom. Mnoho vecí som o sebe vedela, videla rôzne vzorce udalostí, ktoré sa mi v živote viackrát zopakovali, ale nikdy som veľmi nerozumela prečo to tak je. 

Čo si sa vďaka campu naučila? 

Napríklad fakt, že vo väčšine kolektívov, v ktorých som bola, som sa tak nejak prirodzene dostala k ich organizácii a koordinácii. Na strednej škole som si myslela, že to je kvôli tomu, že väčšina ostatných ľudí sa fláka. 😀 Myslela som si, že keď prídem na Matfyz, stretnem tam aktívnejších ľudí a nebudem vyčnievať. Aj tak sa častokrát stalo, že keď bolo treba niečo vybaviť, spolužiaci sa ozvali: “Choď to ty Tereza vybaviť”. V princípe mi to nevadilo, ja rada robím veci a častokrát som príliš netrpezlivá na to, aby som to nechala spraviť iných ľudí. 

Naučila si sa niečo s touto vlastnosťou robiť? 

Keď sme sa ale so spolužiakom rozhodli prihlásiť sa do Nexterie, bola som si istá, že tam už určite budem šedý priemer. Na moje počudovanie sa mi podobné veci za prvý rok stávali aj tu. Vďaka kurzom v prvom leveli a vďaka campu som pochopila, že každý človek má iné silné stránky a prirodzené povahové črty, či preferované roly v tíme. Čo sa navyše líši od ostatných členov tímu. Dosť som sa za svoju dominantnosť už v tomto bode hanbila. Myslela som si, že je normálne byť takou priebojnou, a že určite existuje na svete miesto, kde sú všetci ako ja (mojím predpokladom bolo, že toto miesto je Nexteria). 

Ako vnímaš silné stránky u seba a u druhých? 

Na campe som mala možnosť fungovať s ľuďmi na akomsi “cvičisku” reálneho života so simulovanými cvičeniami, ktoré napodobňujú tie reálne. Avšak s pridanou časťou, že na campe za všetko dostaneš spätnú väzbu. Čo je absolútne skvelé! Zistila som, že sa nemám za čo hanbiť. Som taká aká som a má to svoje pozitíva aj negatíva (tak ako všetko v živote, nič nie je čiernobiele). Pozitívom mojej povahy je asi v skratke to, že “I get things done”. Podľa mňa, veľmi užitočné v živote. Negatívom je že “if I’m not careful, I walk over people”. Pochopila som, že som silná v exekúcii, organizácii či koordinácii. Ašak som si uvedomila, že veci sa nemusia robiť len podľa mňa. Nemusím na všetko dozerať dopodrobna a nemusím o všetkom rozhodovať. Tak ako ja mám silné stránky, iní ľudia majú zase tie svoje. V živote by som nemala hľadať rovnakých ľudí ako som ja, ale ľudí, ktorí ma dopĺňajú. Len tak budeme schopní dokázať toho veľa. Potrebujem ľudí okolo seba, ktorí sú kreatívni, dokážu udávať smer, sú väčšími vizionármi ako som ja. 

Zmenilo sa tvoje vnímanie ostatných? 

Pochopila som, že sama sa ďaleko nedostanem. Potrebujem iných ľudí, a na to aby so mnou zostávali nesmiem hľadieť len na cieľ. To bola pre mňa najsilnejšia vec, na ktorej som chcela po prvom campe pracovať.

Vrátila som sa domov, nečítala som o tom žiadne knihy, nepozerala motivačné prednášky, nesústredila som sa na to vedome. Toto poznanie len zostalo v mojom podvedomí ale veľmi hlboko. Bolo to moje silné vnútorné rozhodnutie.

Prečo si sa chcela opäť vrátiť do “reality” campu?

O necelý rok neskôr prišla ponuka zúčastniť sa znova campu. Chcela som znovu zažiť také krásne chvíle. Znova trochu utiecť z každodennej reality do dovolím si povedať väčšej reality. Do spojenia samého so sebou, do spojenia s ostatnými. Opäť pocítiť takú silnú dôveru v skupinu ľudí, spoznávať sa a prežívať silné chvíle.

Posunula si sa vďaka campu? 

Nečakala som, že zistím nakoľko som sa v tomto mojom internom rozhodnutí zmeniť sa aj reálne posunula. Ak by ste sa ma spýtali deň pred campom, či som sa po minulom roku zmenila, nevedela by som odpovedať. Vôbec som totiž nad tým nerozmýšlala. Na druhom campe som mala opäť možnosť interagovať z inými ľuďmi na “cvičisku” a dostávať spätnú väzbu. Nemôžem vonkoncom povedať, že som na konci cesty ale viem s istotou povedať, že som sa posunula.

Ako sa ti to podarilo? 

Pýtala som si spätnú väzbu aj od jedného z vedúcich, ktorý ma teda zažil oba roky po sebe a povedal mi, že pred rokom si ma pamätá ako babu, ktorá prišla, bola sama sebou, prechádzala si programom a zažívala veci. Tento rok však vidí babu, ktorá koná vedome, zamýšla sa nad tým, čo svojím správaním spôsobuje a myslí pri tom na iných ľudí (napr. v skupinke introvertov naschvál čaká kým nedohovorí posledný, aby sa vyjadrila :D).

Čo odporúčaš iným? 

Netvrdím, že každý človek má ísť na camp dvakrát ale čo je podstatné, je o rok sa zamyslieť, čo bolo pre neho tým najpodstatnejším poznaním, ktoré o sebe získal a čo sa za posledný rok zmenilo pri pohľade na túto vec. A to môže človek spraviť aj sám a dokonca jedna zo záverečných úloh na campe presne na toto poskytuje dokonalú pomôcku.

Je tvoj príbeh pravidlom, alebo každému camp prinesie niečo jedinečné?

Toto je môj zážitok a môj poznatok. Ak by ste sa spýtali kohokoľvek, kto bol so mnou v prvý alebo druhý rok, som si istá, že by ste počuli samé unikátne príbehy. Pre každého camp znamená niečo iné a myslím si, že každý si z neho odnesie to čo práve potrebuje.

U mňa okrem toho čo som opísala otvoril aj uvedomenie si, ako ma poznačili isté rodinné udalosti z detstva.

Chceš nám na záver ešte niečo odkázať? 

Momentálne mám veľký problém. Neviem si predstaviť, že ďalší rok na camp nepôjdem! 😀

Je to tak úžasná príležitosť prečistiť si hlavu, sústrediť sa na svoje vnútro a prepojiť sa s inými ľuďmi. Pravdepodobne si o rok zorganizujem vlastný camp len aby som si tento čas venovala.

Teším sa na každého, kto sa campu v budúcnosti zúčastní. Viem, že vďaka tomu to budú vyrovnanejší a skúsenejší ľudia.