Dávka inšpirácie: 30 projektov tretiakov a tretiačok Nexteria Leadership Academy, ktoré menia okolie k lepšiemu

  1. Domov
  2. Uncategorized
  3. Dávka inšpirácie: 30 projektov tretiakov a tretiačok Nexteria Leadership Academy, ktoré menia okolie k lepšiemu

Kreativita, odvaha, a odhodlanie – to sú ingrediencie, ktoré študenti tretieho ročníka Nexteria Leadership Academy tento rok priniesli do svojich projektov. Každý z nich prichádza s originálnym nápadom, ktorý má potenciál pozitívne ovplyvniť spoločnosť. Od technologických inovácií cez vzdelávacie programy až po podporu komunity – naši študenti a študentky ukazujú, že aj mladí ľudia môžu meniť svoje okolie k lepšiemu. Priprav sa na dávku inšpirácie a objav, čo všetko sa dá dosiahnuť.

Leadership Development Projects (LDP) sú jedným z kľúčových pilierov vzdelávania v Nexteria Leadership Academy. Ich hlavnou úlohou je umožniť študentom a študentkám NLA prepojiť teoretické vedomosti so skutočnými skúsenosťami a výzvami z reálneho sveta. Študenti a študentky majú možnosť vytvoriť a realizovať vlastné projekty, ktoré majú konkrétny cieľ – či už ide o riešenie spoločenských problémov, podporu komunity, inovácie alebo osobný rozvoj. LDP rozvíjajú v maldých ľuďoch kľúčové zručnosti, ako sú vedenie tímu, projektový manažment, kritické myslenie a podnikavosť, čím ich pripravujú na úspešnú kariéru a zodpovedné líderské pozície v budúcnosti.

Vždy na jeseň naši študenti a študentky prezentujú svoje projektové zámery pred odborníkmi z radov našich partnerov a podporovateľov. V poradnej skupinke získajú cenný feedback od expertov z praxe s bohatými skúsenosťami. Tento rok sa v skvelých priestoroch The Spot v poradných skupinkách objavili napríklad Marta Scarlett Synáková  a Mária Hatalová z našej partnerskej firmy Tatra banka, Peter Baus z Accenture a mnoho ďalších (Ivan Paule, Branislav Kleskeň, Peter Papay, Denisa Dudášková, Phillip Štubňa, Ladislav Ostroha, Jana Bernaťáková, Pavol Lipovský, Slavomír Oslej, Soňa Turanová, Mária Hatalová, Martin Pakan, Ján Záborský, Ondrej Čurilla, Matúš Milko, Tatiana Kačmárová, Dominika Belešová, Stanka Berlanová, Katarína Zaťková, Eliška Švecová, Juraj Lizák, Petra Tanušková, Jaroslav Bendzák).

 Prečítaj si, na akých projektoch pracujú tretiaci a tretiačky:

ANR – Asociácia náhradných rodín (Paulína Balážová): Paulína sa zameriava na podporu náhradných rodín. Cieľom projektu je získať do apríla 2025 minimálne troch nových dobrovoľníkov a 4000 € na zabezpečenie fungovania tejto organizácie.

Red Stone Academy (Roman Bitarovský): Roman plánuje sériu workshopov zameraných na IT bezpečnosť, súkromie a efektivitu pre aspoň 100 účastníkov z Nexterie aj mimo nej. Do mája 2025 chce zorganizovať minimálne štyri takéto podujatia.

Wings for the Future (Dominika Bodorová): Dominika pripravuje online kurz pre mladých ľudí, ktorí čelia problémom ako FOMO, nedostatok času a nejasné životné rozhodnutia. Kurz s pracovnými listami bude mať šesť lekcií a cieľom je, aby ho prešlo minimálne osem účastníkov s NPS nad 60 %.

BookBytes (Tomáš Bunta): Tomáš vytvára inovatívnu platformu, ktorá umožní užívateľom čítať a lepšie porozumieť knihám prostredníctvom interaktívnych nástrojov.

Souldate (Ema Buriaková): Ema chce pomôcť mladým single ľuďom budovať autentické vzťahy mimo povrchných zoznamovacích aplikácií. Organizuje pravidelné stretnutia na podporu zdravších romantických vzťahov.

Kniha na podporu projektu Kolégia Márie Romero (Miriam Farská): Miriam sa rozhodla predajom kníh vyzbierať financie na podporu kolégia, ktoré poskytuje vzdelanie dievčatám z marginalizovaných skupín. Cieľom je predať minimálne 30 kníh do mája 2025.

Kariéra vo financiách (Filip Flaška): Filip pripravuje web, ktorý poskytne prehľad kariérnych možností v oblasti korporátnych financií, spolu s konkrétnymi krokmi a zručnosťami potrebnými pre úspech v tejto oblasti.

@capt.iva.ting photography (Iva Hevesiová): Iva plánuje realizovať sériu fotení, ktoré pomôžu ľuďom zlepšiť ich sebavedomie a sebavnímanie. Výsledky fotení zverejní na sociálnych sieťach, aby ukázala krásu, ktorú vnímajú ostatní.

Aby Poleno nezaniklo (Linda Kováčová): Cieľom Lindinho projektu je udržať folklórny súbor Poleno, ktorý už 30 rokov poskytuje mladým ľuďom komunitu a zmysluplnú aktivitu. Do konca školského roka chce získať nových členov.

Cirkusové teambuildingy (Elena Kremnická): Elena pracuje na rozvoji cirkusovej pedagogiky ako inovatívneho nástroja pre teambuildingy, ktoré podporujú rozvoj zručností potrebných pre prácu v tíme.

Online náborová kampaň pre NLA (David Maroši): David pracuje na digitálnej kampani pre nábor do Nexteria Leadership Academy v roku 2025 s cieľom získať aspoň 200 prihlášok.

Marketingová kampaň pre útulok SAOZ (Lucia Novotná): Luciin projekt sa zameriava na zvýšenie počtu dočasných adopcií a virtuálnych adopcií zvierat v organizácii SAOZ, čím chce odbremeniť ich finančné náklady.

Learning&Development program pre Oktavu (Sofia Olšovská): Sofia pripravuje program pre rozvoj lektorov v Oktave, s cieľom zabezpečiť, aby minimálne 80 % lektorov absolvovalo aspoň päť z desiatich plánovaných stretnutí do konca akademického roka 2025.

Parlamentná demokracia – stolná hra (Henrich Palkech): Henrich vytvára stolnú hru, ktorá mladým ľuďom priblíži fungovanie parlamentnej demokracie, politických strán a proces prijímania zákonov. Cieľom je mať funkčný prototyp do konca roka.

Digital templates by Ruslan (Ruslan Rustemov): Ruslan pracuje na obchode s digitálnymi šablónami zameranými na produktivitu. Cieľom je vytvoriť základňu produktov, ktoré budú generovať obrat 3000 € mesačne do konca roka 2025.

Kniha: Z čoho čerpáš radosť? (Nicol Rácová): Nicol pripravuje knihu rozhovorov, kde 13 respondentov odpovedá na otázky týkajúce sa radosti a šťastia. Projekt má byť hotový do mája 2025.

Program na znižovanie polarizácie v spoločnosti (Zuzana Tóthová): Zuzana sa zameriava na organizáciu diskusií, ktoré pomôžu mladým ľuďom viesť konštruktívne rozhovory aj napriek rozdielnym názorom.

The Big Brand Theory (Svetlana Vdoviaková): Svetlana chce pomôcť ľuďom lepšie porozumieť osobnému brandingu a organizovať workshopy pre tých, ktorí chcú budovať svoju osobnú značku.

Harcuj.sk (Jela Vážanová): Jela vytvára platformu, ktorá pomôže seniorom po dôchodkovom veku nájsť prácu a partnerstvá s firmami, ktoré ich zamestnajú.

iGEM MUNI (Matej Zámečník): Matej pracuje na vytvorení multidisciplinárneho študentského tímu, ktorý sa zúčastní medzinárodnej súťaže iGEM zameranej na genetické inžinierstvo.

Medzigenerácie (Martin Žeňuch a Dominik Hlaváčik): Martinov projekt spája dve generácie – mladšiu a staršiu – prostredníctvom videoprojektu, ktorý ukazuje, ako môžu byť tieto generácie obohatené o vzájomné skúsenosti.

Webový portál pre zatraktívnenie turizmu na Slovensku (Pravoslav Žilka): Pravoslav vytvára web, ktorý bude propagovať skryté a menej známe turistické lokality na Slovensku.

Real-time analýza potu pre športovcov (Laura Žipajová): Laura pripravuje inovatívny produkt, ktorý športovcom umožní merať zložky ich potu s cieľom zlepšiť regeneráciu a výkonnosť.

Posun OZ na lepšiu úroveň (Tomáš Hengerics): Tomáš chce posunúť občianske združenie na vyššiu úroveň, získať akreditáciu pre jeho aktivity a ponúkať komerčné akcie.

O niečo medzinárodnejší Bratislavský spolok medikov (Emma Zoboková): Emma sa zameriava na zapojenie študentov anglického programu LFUK do aktivít Bratislavského spolku medikov.

Expat Centre Bratislava (Jana Hochel): Jana pracuje na vytvorení expat centra, ktoré poskytne potrebné informácie zahraničným pracovníkom žijúcim v Bratislave.

UiMagic – Prístupnejšie aplikácie (Stanislav Vojtko): Stanislav pracuje na vývoji inovatívnych aplikácií s využitím AI, ktoré budú dostupnejšie a lacnejšie pre všetkých užívateľov.

Učebnica podnikavosti pre školy 21. storočia (Šimon Lipták): Šimon pripravuje učebnicu pre predmet podnikavosti, spolu s prezentáciami pre učiteľov, ktorá bude pripravená do konca školského roka 2025.

SmartPark ZŤP (Adam Brat): Adam svojim projektom uľahčí parkovanie v Bratislave ľuďom so zdravotným postihnutím.

Workshopy a teambuildingy v oblasti sebarozvoja (Agnesa Trnovcová): Cieľom Agnesinho projektu je pomôcť mladým spoznať a rozvíjať seba, svoje silné stránky a vlastnosti vo vzťahu k sebe ale aj k iným.

Pozri si celú galériu TU.

Každý projekt, ktorý tretiaci a tretiačky Nexteria Leadership Academy tento rok tvoria, je dôkazom, že veľké zmeny začínajú malými krokmi. Či už ide o pomoc komunite, technológie, osobný rozvoj, alebo podporu vzdelávania, každý nápad je kúsok skladačky, ktorý prispieva k lepšej budúcnosti. A čo bude ďalej? To je len na nich – a my sa už teraz tešíme na záverečné prezentácie v máji 2025! Držíme vám palce!