Ako sa mení Slovensko s pokorou

  1. Domov
  2. Nezaradené
  3. Ako sa mení Slovensko s pokorou

Keď sa stretnú dvaja inšpiratívni ľudia, tém je nekonečno. Tentokrát sa spolu rozprávali CEO Nexterie Tomáš Hasala a biznis mentorka a konzultantka Tina Nekudová. O Slovensku, o biznise, o ľuďoch, aj o pokore. Inšpiruj sa nimi aj ty! 

Tina: Čo je kľúčové pri prechode z biznis sektoru do neziskovej oblasti? Čo by mohlo ľudí motivovať, čo tebe priniesla táto zmena a ako sa cítiš v tejto pozícii?

Tomáš: V Nexterii pôsobím už 9 rokov a cítim sa stále dobre, dokonca by som povedal, že som v živote nerobil niečo, čo by ma tak napĺňalo. Musím priznať, že je to v neziskovom svete ťažšie ako v podnikaní. Mojou srdcovou témou je prelínanie biznisu a neziskového sveta. Pre zdravú spoločnosť a ekonomiku je to veľmi dôležité, nemajú to byť dva oddelené svety. Za ostatné roky pozorujem však veľký pokrok. Chceme robiť veci v top kvalite a porovnávame sa s najlepšímí.

Tina: V porovnávaní ideš až za hranice Slovenska?

Tomáš: Áno, dovolím si dokonca tvrdiť, že aj na európskej úrovni sme dosť inovatívni. Prínos pre neziskovky je tu úplne zjavný, pred 9 rokmi som bol za úplného exota, nikto tomu nerozumel a dnes sa z toho stáva niečo bežné. V okolitých neziskovkách sa často deje, že tam prídu ľudia, ktorí majú silný biznis príbeh.

Pred rokom sa nám rozrastali programy a potrebovali sme obsadiť novú rolu a prišla k nám úžasná osoba, ktorá má 20-ročný biznisový príbeh, viedla 200 ľudí a práca pre našu neziskovku jej dáva zmysel. Z biznisového hľadiska vedia byť spolupráce veľmi prínosné. Biznis je vždy o ľuďoch a ak chcete prilákať tých najkvalitnejších, tak bez zmyslu a presahu sa to nedá. Spolupráce s neziskovkami vám pomáhajú zmysel vnášať, čiže v konečnom dôsledku naša činnosť má aj biznisový zmysel.

Biznis je vždy o ľuďoch a ak chcete prilákať tých najkvalitnejších, tak bez zmyslu a presahu sa to nedá.

Tina: Jednou z motivácií, kvôli ktorým si prešiel do neziskového sektoru, bola transformácia. Je Nexteria už v bode, v ktorom si predstavuješ inovatívnu neziskovku?

Tomáš: Už je tam niekoľko rokov, ale bol to cca 5-ročný boj, náročnejší ako podnikanie. Nechceli sme byť závislí od grantov a štátnej podpory. Boli to roky experimentovania. Mojou misiou bolo všetko dotiahnuť a, našťastie, sa nám podarilo vytvoriť neziskový projekt, ktorý je v Európe unikátny. 

Nexteria nemá k dispozícii žiadne štátne peniaze, žiadne európske peniaze a žiadne zlé peniaze. Približne 100 donorov tvoria ľudia, ktorí majú financie len z firiem, ale navyše si ich veľmi poctivo vyberáme. Sami si takto odstrihávame veľkú časť zdrojov, ale chceme to takto robiť nielen kvôli našej mentálnej pohode. Nexteria má aj víziu, že posúva mladých ľudí dopredu a nemôžeme ich niečo učiť a pritom robiť opak. Máme unikátny biznis model, no sú za tým roky driny, ako keď sa rozbieha startup alebo ťažký biznis.

Tina: Spomenul si víziu a ňou je meniť budúcnosť Slovenska. V čom si myslíš, že by Slovensko potrebovalo zmenu?

Tomáš: Žiaľ, Slovensko potrebuje zmenu vo všetkom. Za ostatných 10 rokov sme zažili takú stagnáciu, že nás už predbieha aj Rumunsko a asi ani nevieme vylúčiť sektor na Slovensku, ktorý by nepotreboval zásadnú reformu. Je to vidieť aj na masovom odlive mladých mozgov do zahraničia a tí sa nevracajú. V Nexterii nie sme zvyknutí sťažovať sa, každý je tam, kde je jeho sféra dosahu.

Chce to prístup vytrvalostného bežca na dlhé trate. Aj o tom je vzdelávanie. Chce to mindset sústrediť sa na jednu vec a robiť ju poriadne.

U nás je prítomný multiplikátor, mohol by som mať jednu firmu zaoberajúcu sa jednou témou, ale my sme od začiatku vsadili na to, že usmerňujeme mladých ľudí, aby to robili dobre. Prvých 10 rokov sme čakali, či sa ukážu výsledky. Mladých a šikovných absolventov sú zrazu stovky, čo robia obdivuhodné veci. Chce to prístup vytrvalostného bežca na dlhé trate. Aj o tom je vzdelávanie. Mne je to vlastné, podnikal som 20 rokov. Chce to mindset sústrediť sa na jednu vec a robiť ju poriadne.

Tina: Mám možnosť byť u vás v Nexteria Leadership Academy lektorkou, zažívať vašich študentov a študentky a musím povedať, že som sa zapotila. Jedna moja rodinná známa, vaša študentka, ma varovala, že mladí ľudia sú zvedaví, že sa budú veľa pýtať. Tak to aj bolo. Je to presne to, čo sa nedeje na školách, kde sú skôr pasívni. Dokonca dali do feedbacku, že prednáška bola skvelá, ale mali málo priestoru na diskusiu. Takže ja som sa už poučila, že to musí byť o nich, že oni sa musia zamýšľať a oni musia pracovať a je to fantastické. A teraz otázka: čo si myslíš, že je dôvodom, že sa v Nexterii stretávajú presne takíto mladí ľudia?

Tomáš: Je to koncept a práca. Takéto programy, ktoré pracujú s vysokoškolákmi a vysokoškoláčkami popri štúdiu, sú bežné, ale zväčša sú nadstavbou pri biznisovej škole. Nexteria bola založená na tom, že dávame možnosť mladým proaktívnym ľuďom, zaujímajúcim sa o verejné dianie, možnosť stretnúť sa z rôznorodého prostredia. To znamená, že u nás sa v ročníku stretne architekt, lekár, IT-čkár, právnik. Títo ľudia, ktorí by sa bežne len tak nestretli, sú zrazu spolu na projektoch. To im úžasne otvára oči hlavne po ľudskej stránke. Počas 3 rokov si vybudujú vzťahy na celý život. To je naozaj niečo, čo dokáže pretvárať spoločnosť, pretože vznikajú firmy, neziskovky a aktivity vo verejnom sektore.

Tina: Je podmienkou, aby boli uchádzači študentmi a študentkami vysokej školy?

Tomáš: Na tom celom je pekné, že ako sa spoločnosť vyvíja, môžeme pokrok vidieť celosvetovo. Najprv sme začínali len s vysokoškolákmi. Teraz je oveľa bežnejšie, že mladý človek si dá hneď po maturite gap year, začne v NLA a úplne mu to zmení optiku. Máme ľudí od 18 po 26 rokov, dnes z nich študuje na vysokej škole asi 66%, pričom kedysi to bolo 99%. Máme aj takých, ktorí povedia, že pre nich je NLA náhradou za vysokú školu. Celá NLA je o praxi, za celé 3 roky študenti nestretnú ani jedného akademika, len ľudí z praxe z firiem, neziskoviek a naozajstných lídrov v svojom odvetví.

Tina: Nexteria si zakladá na hodnotách. Čo pre teba znamená veľkorysosť, idealizmus a pokora?

Tomáš: Jedna vec, ktorá v Nexterii veľmi oslovuje ľudí, aj našich donorov a ľudí, ktorí nám pomáhajú, je pokora a idealizmus, ktorí akoby sa zo Slovenska vytrácal. V biznise a pracovnom živote sme stále pragmatickí. My ten idealizmus máme v DNA. Nexteria chce meniť s pokorou svet okolo nás k lepšiemu cez mladých ľudí, cez myšlienky, nové podnety a inovácie. Nie kvôli biznisu a číslam, ale kvôli tomu, aby sa nám tu žilo lepšie. Je to niečo, čo veľmi oslovuje ľudí. A vidím to aj u ľudí z biznisu, ako ich tento prístup motivuje. Toľkokrát som to už počul, že prišiel niekto na náš večerný event a hovoril, že tak sa mi nechcelo ísť, bol unavený z práce, ale po troch hodinách odchádzal nabitý energiou, a s tou chuťou, že veci sa dajú meniť. Dá sa to pestovať. 

Aj ty chceš meniť spolu s nami Slovensko? 

Zisti viac o NLA a prihlás sa ešte dnes.

Tešíme sa na teba 🙂

Zisti viac o NLA
Vyplň krátku prihlášku TU