Chceš sa posunúť o level vyššie a upskillovať? Začni týmto skillom!

  1. Domov
  2. Novinky
  3. Chceš sa posunúť o level vyššie a upskillovať? Začni týmto skillom!

Upskillovanie sa, pracovanie na sebe samom a posúvanie sa vpred, motivačná literatúra a sebarozvoj sú hádam najhorúcejšími témami naprieč mojím okolím.  Všetci vibrujú pre lepší život, učia sa ako sa stať Budhovou sesternicou, či ako zažiariť na LinkedIne. Nejedenkrát som sa stratila v zoznamoch XY+ vecí, ktoré mi zaručia úspech do života. Ako však uchopiť tento trend komplexne a dopriať si pevný základ, na ktorom sa oplatí stavať?

Zhrnuté v skratke, základom je pestovať v sebe prístup alá problem-solver. Hotovo, už ani nemusíš čítať ďalej ? nie, vážne, čítaj ďalej, dozvieš sa niečo super a získaš aj príležitosť si prístup problem-solver vyskúšať za pomoci fundovaných profíkov.

V Nexterii sa dejú skvelé veci každú chvíľu a jedna taká (už tretíkrát) sa deje aj práve teraz. Hlavy povolané v Night of Chances si sadli v NoCi, nie naozaj, bolo to podvečer. A vymysleli výzvy do tretieho ročníku Futuretonu, súťaže, ktorá sa pozerá na Slovensko cez riešenia. Ako to spolu súvisí? Veď predsa ako sa lepšie upskillovať ako skúškou naostro. 

Futureton je niečo ako hackathon, až na to, že na vypracovanie projektu máš mesiac. Počas mesiaca, kedy riešiš výzvu a makáš na projekte ostošesť máš dokonalú príležitosť si otestovať všakovaké stratégie problem-solvingu, o ktoré sa s tebou už o pár riadkov podelím. Poď do toho!

Možno, ak naozaj dobre pogúgliš nájdeš aj viac stratégií problem solvingu, no tu ti ponúknem mojich 5 obľúbených:

1. Hádaj a skúšaj

Azda najviac sebavysvetľujúca metóda je práve táto. Niečo ako pokus omyl. Je ideálna ak máš dostatok času a vieš si dobre definovať, čo musí byť splnené aby bolo riešenie úspešné. Potom už len nahádžeš svoje nápady na riešenia svojím mechanizmom potenciálnych rizík a vualá možno natrafíš na to pravé orechové. Ak budeš skúšať túto metódu, odporúčam ti si najprv preštudovať ako sa robí projektový manažment v skratke, len aby ti bolo jasné, čo všetko má vplyv na úspešnosť riešenia, a teda, ako si vlastne predstaviť mechanizmus validácie tvojho projektu.

2. Vytvor si tabuľku či mind mapu

Niečo pre vizuálne duše. Ak si dokážeš predstaviť problém, s ktorým sa potýkaš ako mapu bublín, ktoré medzi sebou navzájom interagujú, táto metóda je pre teba ako stvorená. Ak aj náhodou nevieš, aj tak sa oplatí si ju vyskúšať, môžeš vďaka nej objaviť spojitosti, ktoré ti predtým unikali. Predsa len, držať všetko v hlave je celkom náročné. Skús si na papier či tabuľu rozpísať jednotlivé časti problému, aktérov, ktorí sú zapojení, či ovplyvnení, riziká a začiatok a koniec problému a vlastne všetko, čo ti napadne ohľadne daného problému a následne si tieto bublinky pospájaj. Možno prídeš na niečo nečakané.

3. Informuj sa, čo to dá

Pre mňa asi najrelevantnejšia metóda, bez ktorej sa nepohneš. Ak chceš problém naozaj vyriešiť, musíš mu najskôr porozumieť. Je teda nevyhnutné si sadnúť za počítač a vyhľadávať čo najviac relevantných zdrojov. Môže to pre teba byť aj príležitosť ako sa naučiť pracovať s vedeckými štúdiami. Ďalší zo skillov, ktorý ti náramne pomôže do života. Odporúčam ti Google Scholar, Google databázu všetkým výskumných dokumentov, ktoré sú na internete k dispo. Super je, že sa takto vieš dostať k publikáciám, ktoré sú zadarmo. Keď budeš mať info o probléme v malíčku, nielen, že sa ti bude jednoduchšie validovať správnosť riešenia, ale budeš mať ešte aj prehľad o riešeniach, ktoré už v praxi fungujú dobre. Touto metódou vieš svoj projekt vytlačiť kvalitovo o niekoľko levelov vyššie.

4. Hľadaj vzory 

Na celkom dobré a rýchle riešenia sa dá prísť ak sa ti podarí nájsť vzor, ktorý sa opakuje. Obvykle vieš pomocou vzoru nájsť kľúč k problému, teda časť, ak si problém predstavíme ako lego, kde kocky nepasujú. Môže ísť napríklad o vzory správania sa ľudí pri reakcii na daný problém, ktoré sa opakujú. Akonáhle narazíš na niečo, čo sa stabilne opakuje, je celkom vysoká pravdepodobnosť, že to niečo má prsty aj v samotnom probléme. Krátke a výstižné, prosto hľadaj čo sa opakuje a aké spojitosti prevládajú.

5. Rozkúskuj si problém na drobné

A na záver čerešnička v podobe kúskovania. Ak začneš veľkým problémom, takmer určite ťa to môže prevalcovať a ty nebudeš vedieť čo skôr. Tak bohužiaľ funguje náš mozog. Neboj sa, vieš ho okabátiť rozkúskovaním si problému na drobné časti. Táto metóda ti, mimochodom, vie pomôcť aj v bežnom živote pri práci na zadaniach do školy či doma pri domácich prácach. Sprav si zoznam, v ktorom si proces riešenia problému rozsekáš na čo najdrobnejšie kúsky. Odrazu sa ti bude pracovať ľahšie, pretože sa budeš mať o čo oprieť.

To je moja akčná päťka, ktorá ti pomôže pri riešení hocakého problému. Najideálnejšie je, ak si tieto stratégie skúsiš po jednom, aby si zistila či zistil, ktoré sú pre teba najpríjemnejšie a potom zapracuješ aj na ich mixovaní. Najlepšie výsledky dosiahneš vtedy, ak sa ti podarí spojiť týchto päť metód dokopy. A teraz už šup na tréning v praxi. Choď na stránku futureton.sk, preštuduj si jednotlivé výzvy, vyber si, ktorá je tvojmu srdiečku najbližšia a registruj sa už dnes.