Po čom mladí túžia? Dozvieš sa

  1. Domov
  2. Novinky
  3. Po čom mladí túžia? Dozvieš sa

V decembri sme sa rozhodli, že to nenecháme len tak. Chceme to vedieť. Chceme prísť na to, po čom mladí túžia, čo by chceli zmeniť, čo vidia inak. Ako sa to dá? Jedine tak, že sa opýtame. A my sme sa opýtali vo veľkom. Dali sme dokopy súťažný dotazník s 3 otázkami a získali sme bez mála 80 odpovedí. Pozri sa, aké super odpovede nám prišli.

Tak najprv ti povieme, na čo sme sa pýtali. Cielili sme najmä na mladých ľudí vo veku od 17 do 23 rokov z celého Slovenska.

  1. Určite nie si so všetkým spokojný/á. Keby si mal/a čarovnú paličku, ako by si zmenil/a svoje okolie?
  2. Máš milión eur. Ako by si pomocou nich zlepšil/a Slovensko?
  3. Čo ti najviac chýba na slovenských stredných a vysokých školách?

Dôvod, prečo sme sa pýtali práve tieto otázky, je jednoduchý. Dlhodobo cítime, počúvame a vidíme, že niečo na Slovensku asi nie je v poriadku. Nie sme ľahostajní a záleží nám na tom, čo si myslíš. A aj preto sa pýtame. Pýtame sa tých, ktorých sa to týka najviac. Teba a tvojich rovesníkov, pretože vieme, že spolu dokážeme meniť Slovensko k lepšiemu. Nechceme otrepané frázy a prázdne slová. Chceme skutočné dáta a tie dokážeme získať iba od teba.

Zistili sme, že ti záleží na tvojom okolí, environmentálnych aspektoch, na vzťahoch, aj na politickej a občianskej otázke. Rovnako ti záleží aj na zdravej a vyspelej spoločnosti, lepšom školstve a kvalitnej komunikácii medzi ľuďmi.

Tak napríklad na prvú otázku ohľadom zmeny tvojho okolia vyberáme tieto veľmi zaujímavé odpovede:

  • Zmenila by som mentalitu ľudí, pretože veľa ľudí rado kritizuje, ale pre zmenu či už seba/situácie/okolia nič neurobí, ale naďalej žije v hneve, nenávisti a závisti. Chcela by som aby sme sa viac usmievali a hľadali vo veciach aj niečo dobré.
  • Určite by som zmenila to, aby sa všetci rešpektovali a aby neboli predsudky medzi ľuďmi. Taktiež by som chcela, aby neexistovalo násilie.
  • Aby nebola nenávisť medzi ľuďmi na základe rozdielov (veriaci, neveriaci, ….) niekedy sa také konflikty naozaj vyskytnú, najmä v komentároch na internete, chcela by som, aby sa ľudia viac usmievali a šírili okolo seba dobrú energiu.
  • Bolo by podľa mňa krásne, keby sa ľudia snažili a keby si vedeli v prvom rade určiť ciele a mať hranice.
  • Dôsledné čistenie prírody, hlavne riek, myslím, že je to problém celkovo na Slovensku, na to, akú krásnu prírodu máme, tak sa o ňu vôbec nestaráme.

Na druhú otázku ohľadom väčších zmien na Slovensku pomocou vyššieho obnosu peňazí prišli napríklad aj tieto odpovede:

  • Chcela by som pomôcť študentom vybudovať také internáty, aby sa dalo na nich žiť, aby nebolo také drahé a samozrejme férový systém.
  • Prispela by som ľuďom na vozíčkoch, postihnutým, ktorí potrebujú zdravotné pomôcky (polohovateľné postele atď), prípadne zaplatila zdravotných asistentov.
  • Do podpory vytvorenia nového predmetu/programu na školách, ktorý bude učiť potrebné soft skills, alebo ktorý pomôže študentom v sebapoznaní.
  • Založil by som si politickú stranu a išiel do parlamentu meniť veci.
  • S tým miliónom eur by som mohol podporiť startupy mladých, ktorí majú ambície a ukázať im, že Slovensko za nimi stojí, nech všetci inteligentní neutekajú do zahraničia.
  • Investoval by som do zelených energií.
  • Podporil by som pamiatky pre turistov, aby bolo Slovensko navštevovanejšie a bolo vo väčšom povedomí v okolitých krajinách. Časom by sa investícia do turistických atrakcií aj tak vrátila.

Tretia otázka o podmienkach na stredných a vysokých školách bola najkošatejšia. Vyberáme tieto odpovede:

  • Lepšie učebné metódy, a učenie sa toho, čo naozaj v živote využijem.
  • Na stredných a vysokých školách mi chýbajú učitelia, ktorí vedia aj žiakov inšpirovať a motivovať ich k lepším výsledkov a posúvať ich vpred, aby z tej hodiny naozaj odchádzali šťastní, že naučili naozaj niečo hodnotné.
  • PRAX, ktorá by bola povinná v každom ročníku a po skončení školy by si už vedel, akou cestou sa vyberieš a čo chceš robiť.
  • Výchova mediálnej gramotnosti, orientácia na soft-skills namiesto memorovania faktov.
  • Praktické zručnosti – je síce super, mať všeobecný prehľad, ale ak sa nerozvíjajú soft skills, kreativita a ďalšie, tak vedomosti nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. A ak chceme, aby sa zmenili veci k lepšiemu, tak potrebujeme, aby ľudia boli nápadití a dokázali medzi sebou spolupracovať.
  • Informovanie o mimoškolských aktivitách (kluby, mládežnícke parlamenty, erazmus, eventy).
  • Poriadna etická výchova s rešpektujúcim učiteľom, talks o mental health, sexuálna výchova. Poriadna občianska náuka, aby mladí ľudia chápali základom politiky a fungovania štátu.

A mnohé iné ??

Trafilo ťa to? Kompletné odpovede a výsledky prieskumu zverejníme v januári na našom webe www.nexteria.sk/nla. Sleduj nás.

Ak aj ty chceš niečo povedať, pokojne napíš svoj názor našej študentke prvého ročníka Nexteria Leadership Academy Dominike. Tu o nej písali aj na Hashtagu

Ak chceš veci a situáciu na Slovensku naozaj meniť, prihlás sa k nám do Nexteria Leadership Academy.

12. 12. sme otvorili prihlasovanie na školský rok 2023/24.

Tak neváhaj a pridaj sa k nám! Môžeš tak urobiť >> TU <<

Chcem vedieť viac