InTalks: Ako vytvorím bezpečné prostredie pre LGBTQ+?

  1. Domov
  2. Novinky
  3. InTalks: Ako vytvorím bezpečné prostredie pre LGBTQ+?

Otázka bezpečného prostredia rezonuje našou spoločnosťou. Nie je samozrejmosťou, že diverzitu, inakosť alebo akúkoľvek odlišnosť berieme ako prirodzenú súčasť našich súkromných alebo profesionálnych životov. Zvykáme si hovoriť o veciach nahlas. Presne ich pomenúvať a hľadať riešenia, aby sme vzájomne prispievali k rešpektu, úcte a prijatiu.

Aj to bolo predmetom našej novembrovej InTalks diskusie s názvom Ako vytvorím bezpečné prostredie pre LGBTQ+?, ktorú sme štandardne organizovali spolu s našimi partnermi DASATO Academy a Teach for Slovakia.

Kto sa zúčastnil?

Moderátorkou večera bola Petronela Halamová z DASATO Academy. Elegantne a s jej vlastným šarmom viedla diskusiu s hostkami InTalks diskusie.

Jednou z pozvaných hostiek bola superblogerka roka 2021 Miška Eliášová, ktorá je zároveň aj členkou LGBTQ+ komunity.

Ďalšou hostkou bola Lia Lovecká, ktorá sa dobrovoľnícky venuje vzťahovej a sexuálnej výchove v organizácii inTYMYta (predtým Spoločnosť pre plánované rodičovstvo).

Trojicu hostiek uzatvorila Lucia Skraková, ktorá zastáva pozíciu Inclusion & Diversity Lead v spoločnosti Accenture.

Rozoberali sme témy ohľadom bezpečného prostredia pre LGBTQ+ a zdieľali tipy, ako vie každý jednotlivec prispieť k bezpečnejšiemu prostrediu pre nás všetkých. 

Čo sa pýtali účastníci na InTalks?

  • Ako môžem pomôcť zastaviť šírenie nenávisti?
  • Ako reagovať na všetky negatívne a nenávistné správy, bez toho aby ma to premohlo?
  • Ako viem prispieť k bezpečnému prostrediu aj ja?

Naše spíkerky ochotne, odborne a ľudsky odpovedala na všetko, čo ľudí v ten večer trápilo.

Nosením dúhovej stužky si môžete prejsť kúsok v našich topánkach. Aj malé akty prijatia a otvorenosti voči LGBTQ+ na pracoviskách vedú celkovo k well-beingu a vyššej produktivite zamestnancov.

Miška Eliášová

Aha moment ?

  • Ako teda viem prispieť aj ja?
  • Ako viem vytvoriť bezpečné prostredie pre LGBTQ+ komunitu? 

Toto bola jedna veľká téma, ku ktorej zaujala Lucia Skraková jasné stanovisko.

„Prvý krok, ktorým by sme mali začať je destigmatizácia. Nemusíme meniť zákony, no poďme sa rozprávať, poďme si hovoriť tie pojmy, poďme si hovoriť, že čo je ok a čo je ok sa pýtať. Či je ok odpovedať a či je vporiadku sa uraziť v nejakom momente. Toto je to, čo si myslím, že sa ešte neodohralo pre LGBTQ+ komunitu. A to nie len vo firmách, ale ani nie na školách či v rodinách.“

Spýtali sme sa študentov, ako sa im diskusia páčila. Toto je ich spätná väzba

„Diskusia ma inšpirovala k tomu aby som aspoň takýmito drobnosťami pomáhala k vytváraniu bezpečného prostredia. Človek by nemal v slobodnej krajine cítiť takýto strach. Pocit bezpečia je základná ľudská potreba.“

„Každá z hostiek mala svoj krásny unikátny pohľad. Páčila sa mi diverzita a že ich odpovede sa dopĺňali.

Legislatívne prekážky a situácie, do ktorých sa ako človek mimo LGBT+ komunity nemám šancu dostať a vidieť ich, no sú tu a diskriminujú. Odnášam si z prednášky rôzne typy podpory, ktoré môžem začať hneď robiť napr. nosiť stužku.“

„Inšpiroval ma koncept nosenia dúhovej stužky na verejnosti. Pri predstave na to sa tiež necítim úplne komfortne kvôli možnej reakcii spoločnosti. A to je len malé % toho, čo zažívajú LGBTIQ+ ľudia každý deň.“

Diskusia prebiehala naživo v Nexterii, ale zároveň bola streamovaná na sociálnych sieťach (záznam si môžeš vypočuť nižšie ⤵). Ak o ďalšiu skvelú InTalks debatu nechceš prísť, sleduj nás aj naďalej. Chystáme ju na február a opäť to bude veľmi hodnotné!  Za podporu ďakujeme Teach for Slovakia a DASATO Academy.