Ako efektívne využívať svoj voľný čas?

  1. Domov
  2. Global
  3. Ako efektívne využívať svoj voľný čas?

Inšpiruj sa našimi tipmi na zmysluplné využitie voľného času.

Leto je v plnom prúde a zrazu máš kopec voľného času. Žiadne starosti zo školy, možno letná brigáda.
Bola by však škoda tento čas nevyužiť na niečo, čo ťa posunie ďalej. Avšak, nebude to mať nič spoločné s povinnosťami! Prinášame ti hneď niekoľko nápadov ? na zmysluplné aktivity, ktoré ťa nielen zabavia, ale taktiež niečo hodnotné naučia.

1. Začni sa učiť nový cudzí jazyk 🌍

Ak žiješ v zahraničí, predpokladáme, že ťa cudzie jazyky aspoň trochu fascinujú. Existuje mnoho vzdelávacích platforiem, platených aj neplatených, ktoré ti vedia pomôcť na tvojej ceste k novému jazyku. Mal/a by si sa rozhodnúť medzi dvomi hlavnými možnosťami – či sa učiť cudzí jazyk na vlastnú päsť alebo s pomocou jazykového lektora. Nasledujúce platformy ti pomôžu zistiť, čo je to pravé pre teba.

Prvou veľmi známou platformou ideálnou pre samoukov je Duolingo. Duolingo ponúka aplikáciu pre smartfóny, tablety a dokonca vieš túto platformu využívať aj cez internet na počítači. Duolingo ponúka širokú škálu typických cudzích jazykov, ako sú angličtina, nemčina, francúzština, španielčina či ruština, z ktorých všetky majú vysokú úroveň podpory a preto sú veľmi kvalitné! Okrem týchto „komerčných“ jazykov sa však vieš naučiť aj mnoho iných, napríklad ak študuješ v severských krajinách, nie je problém začať sa učiť holandsky alebo dánsky. Táto platforma určite stojí za vyskúšanie a sám/a už potom usúdiš, či ti tento štýl vyhovuje.

Ak sa ti aj po vyskúšaní Duolingo aplikácie zdá, že by si skôr uvítal/a pomoc od reálneho lektora, vyskúšaj platformu italki.com. Táto platforma je ideálna na nájdenie si toho pravého lektora cudzieho jazyka. Najlepšie na tom je, že ide o one-on-one výučbu, takže hodiny budú úplne prispôsobené tvojim potrebám. Plánovanie, ako aj platby za hodiny pri tom vybavíš priamo na tejto platforme. Ušetríš tak kopu času a úsilia, ktoré môžeš venovať vzdelávaniu sa. Alternatívne môžeš vyskúšať aj skupinové jazykové kurzy, ktoré zvyknú byť lacnejšie. Kľudne poprechádzaj aj slovenské jazykové školy, ktoré teraz ponúkajú mnoho kurzov online. 

2. Zdokonaľ svoje skills ⚡️

Ak si chceš dať od učenia nových jazykov pauzu, môžeš sa vrhnúť na zdokonalenie iného skill-u. Čo tak naučiť sa viac o copywritingu, aby si mohol/la konečne začať ten vlastný blog, o ktorom tak dlho snívaš? Alebo sa môžeš naučiť základy budovania webu, aby si mohol/la rozbehnúť svoj vlastný biznis. Online doba je pre nadšencov, ktorí sa radi rozvíjajú ako stvorená. Zamysli sa nad tým, čo ťa fascinuje a na čo si si ešte nenašiel čas. Možno práve teraz je tá správna doba ísť do toho. 

Niekoľko platforiem ponúka mnoho rôznych kurzov vo všetkých možných oblastiach. Medzi tie najznámejšie patria napr. Udemy, Skillshare, Coursera, LinkedIn Learning, edX, MasterClass alebo slovenské platformy Seduo alebo Learn2Code. Tieto platformy ponúkajú veľké množstvo kurzov v oblastiach od umenia, cez dizajn, marketing, business, leadership až po programovanie. Každá z týchto platforiem má svoje špecifiká, napríklad čo sa týka platieb za kurzy. Niekde je potrebné predplatné na celú platformu (Skillshare, MasterClass, Learn2Code,…) a niekde je možné si zakúpiť jednotlivé kurzy samostatne (Udemy, edX, Seduo,…).

3. Počúvaj vzdelávacie podcasty 📚

Hľadáš niečo, čo si vyžaduje menej aktívneho sústredenia a čo si môžeš pustiť ako pozadie k maľovaniu, upratovaniu alebo len tak pri prechádzke? Podcasty sú na to ideálne! Aj preto sme v Nexteria Global sprístupnili niektoré naše diskusie ako podcast, ktorý si môžeš pustiť na platformách Anchor, Spotify či Apple podcasts. Ako bonus sme Ti ku každému podcastu napísali pár otázok na zamyslenie sa k danej téme. 

Prečítaj si o programe Nexteria Global HUB viac na našom webe. HUB je dvojmesačný komplexný rozvojový online program pre Slovákov a Slovenky, ktorí študujú či pracujú v zahraničí. Počas dvoch mesiacov ti HUB poskytne rôzne aktivity v podobe workshopov, kurzov či diskusií. Zúčastníš sa viacerých skupinových stretnutí s ľuďmi venujúcimi sa rovnakej oblasti ako ty, no máš taktiež príležitosť spoznať ich bližšie prostredníctvom socializačných aktivít. HUB ti navyše poskytne rôzne pracovné príležitosti v podobe stáží alebo platených pracovných ponúk. Ak chceš vidieť, ako môžu vyzerať aj tvoje dva mesiace v programe, prečítaj si náš článok, ktorý zhŕňa a ukazuje, ako prebiehali HUBy v minulom školskom roku.

4. Navštív svetové múzeá a galérie online 🖼

V rámci sebarozvoja netreba zabúdať aj na kultúrny rozvoj. Mnoho svetových múzeí či galérií ponúka možnosť si ich virtuálne prezrieť. Medzi najznámejšie múzeá, u ktorých si vieš spustiť virtuálnu prehliadku patria napríklad parížske múzeá Louvre alebo Orsay, Guggehneimovo múzeum v New Yorku, alebo aj British Museum v Londýne. Takisto je možnosť si prehliadnuť aj galérie ako napríklad National Gallery of Victoria v Austrálskom Melbourne. Online prehliadky sú prevažne zadarmo a nájsť sa dajú priamo na oficiálnych stránkach jednotlivých múzeí či galérií.

Ku kultúre patrí samozrejme aj divadlo alebo kino a mnoho slovenských i zahraničných divadiel takisto ponúka online podujatia, vrátane Slovenského národného divadla. Tieto predstavenia zvyčajne bývajú spoplatnené, avšak určite stoja za kultúrny prínos. 

Pevne veríme, že ťa naše nápady aspoň trošku inšpirovali. Máš aj ďalšie tipy na efektívne využívanie voľného času? Podeľ sa o ne na našom facebooku či instagrame

Autor článku: Ivan Pétery