Neboj sa zmeny, aj školu vieš zmeniť, ak ťa nebaví

  1. Domov
  2. Novinky
  3. Neboj sa zmeny, aj školu vieš zmeniť, ak ťa nebaví

Veľké očakávania, stres, nadšenie a možno nič z toho. Vysoká škola ti môže priniesť veľa nových príležitostí, nových ľudí a ešte viac zážitkov. Možno máš už dlho jasno v tom, čo chceš študovať a možno si nevieš vybrať z toho množstva odborov. Ja som v maturitnom ročníku nevedel kam ďalej a čo bude s mojou budúcnosťou. Myslel som si, že to v tomto svete funguje tak, že si musím vybrať jednu školu, jednu životnú cestu. Tej sa už musím držať a nesmiem ju pustiť. No bolo oslobodzujúce zistiť, že to tak vôbec nemusí byť.

Išiel som študovať do zahraničia

Keď som mal 19 rokov, bol som skalopevne rozhodnutý, že pôjdem študovať do Dánska. Všetko vyzeralo super. Zaujímavá krajina, inovatívne vzdelávanie, ľudia z celého sveta – jednoducho raj na zemi. Bohužiaľ, realita bola trochu iná. Odbor, ktorý som študoval, ma nebavil, mesto, kde som býval, nebolo zaujímavé a prostredie nebolo až také medzinárodné. Cítil som, že nie som na správnom mieste. No zmocnil sa ma strach. “Už som si vybral túto cestu, plánoval som ju dva roky, musím ju predsa dokončiť…” S podobnými myšlienkami som zápasil mesiace a nebolo ľahké začať myslieť inak. Bál som sa zmeny.

Program Nexteria Lab mi ukázal inú cestu

V lete som stále nevedel ako ďalej, no začalo ma to ťahať späť domov. Vyskočila na mňa ponuka online programu Nexteria Lab. 2 týždne, ktoré pozostávali z rôznych super workshopov. Počas týchto dvoch týždňov som spoznal dve veľmi dôležité osoby z Nexterie. Po rozhovoroch s nimi som si uvedomil, že na Slovensku je tiež veľa možností na sebarozvoj a aj škola, ktorá by mi mohla sedieť. Pár dní pred začiatkom semestra ma prijali na novú školu, na úplne iný odbor, opäť do prvého ročníka. Mal som dva dni na rozmyslenie. Zmenu som nakoniec spravil a vrátil som sa. Netrvalo dlho a naskytla sa mi príležitosť popri vysokej škole študovať aj v 3-ročnom programe Nexteria Leadership Academy v Bratislave. Získavam tam prax na reálnych projektoch v top firmách, organizáciách aj verejnej správe a som súčasťou komunity plnej mladých inšpiratívnych ľudí, v ktorej sa oveľa rýchlejšie posúvam vpred. 

Nie som jediný, kto sa bál zmien

Veronika, moja spolužiačka z Nexteria Leadership Academy, mala taktiež strach zo zmien. Myslela si, že nemôže vytŕčať z davu, že nemôže opustiť cestu, ktorú si zvolila. Keď prišla do Bratislavy na vysokú školu, nebolo to pre ňu ľahké. Cítila sa osamotená a ani nevedela poriadne, prečo študuje to, čo študuje. Prišla príležitosť odísť do Brna. No v tom istom čase sa hlásila aj do 3-ročného programu Nexteria Leadership Academy. Do Nexterie ju zobrali a rozhodla sa kvôli tomuto programu na Slovensku zostať a doštudovať svoju školu. Možno si niekto povie, že si vybrala jednoduchšiu alternatívu. No opak je pravdou. Sama síce hovorí, že sa niekedy veľmi bojí zmeny. No vďaka Nexterii si čoraz viac uvedomuje, že sa zmien vôbec nemusí báť. Aj keď do zahraničia neodišla, spravila zmenu, ktorá jej otvorila oči.

Urobiť zmenu naozaj môže byť niekedy ťažké a strach z rozhodnutia môže byť skľučujúci. No ja som sa vďaka zmene školy naučil, že:

  1. Ak som si hneď na prvý pokus nevybral správny odbor a chcel by som zmeniť školu, nie je to žiadna katastrofa.
  1. Začať po roku štúdia znovu na inej škole neznamená, že som stratil čas. Práve naopak, niečo som sa o sebe naučil.
  1. To, čo nás baví a napĺňa, objavujeme celý život.
  1. Aj na Slovensku sa dá získať kvalitné vzdelanie, stačí si k vysokej škole (alebo aj namiesto nej) zvoliť dobrý rozvojový program, napríklad od Nexterie.

Neboj sa rozhodnutí a neboj sa ani zmien. Nie si sám či sama, kto nemá hneď jasnú predstavu o živote, o škole, o budúcom povolaní. Ak ti môžem poradiť, skúšaj, hľadaj, objavuj svoje silné stránky a rozvíjaj ich, určite nájdeš smer, ktorý ti bude dávať zmysel a z ktorého budeš mať radosť.

Damián Karas, študent Nexteria Leadership Academy