HUB v skratke: Aký bol rok 2020/2021?

  1. Domov
  2. Global
  3. HUB v skratke: Aký bol rok 2020/2021?

Pozri sa s nami bližšie na to, čo sa udialo v HUBe v školskom roku 2020/2021.

V školskom roku 2020/2021 sa mladí Slováci a Slovenky žijúci v zahraničí mohli zúčastniť až 4 kôl HUBu. 
A bolo to skutočne veľa vzdelávania a spoznávania! Prebehlo viac ako 35 socializačných aktivít a 50 diskusií, workshopov a rozvojových aktivít. Komunita zahraničných Slovákov a Sloveniek zosilnela na počet 103 účastníkov a účastníčok. Tí si mohli dokopy vybrať až zo 75 relevantných pracovných príležitostí. ?

Ako vyzerali workshopy či diskusie?

Vzdelávacie a rozvojové aktivity boli veľmi rôznorodé. Účastníci a účastníčky sa v priebehu programu zaoberali rôznymi témami najmä v oblasti vzdelávania, verejnej správy, environmentálnej politiky, mentálneho zdravia, ľudských práv, IT či výskumu a analytiky. Diskusie sú moderované, to znamená, že každá diskusia začína otázkami od moderátora diskusie a po tejto časti prichádza časť určená pre otázky poslúchačov a poslucháčiek. Čo je výnimočné, je práve atmosféra skupiny, ktorú HUB dáva každej diskusií. Neexistujú zlé otázky, práve cez pýtanie sa učíme a rozširujeme obzor. Zároveň, každá diskusia je príležitosťou zlepšiť svoje soft skills a podporiť zvedavosť, ako aj odvahu vystúpiť z komfortnej zóny a spýtať sa, čo ťa zaujíma. 

V oblasti environmentálnej politiky HUB poskytol jeho účastníkom a účastníčkam možnosť zapojiť sa do diskusie s iniciatívou Mladí za klímu, či Klíma ťa potrebuje a nahliadnuť tak hlbšie do problematiky klimatickej krízy. V rámci oblasti verejnej správy bola možnosť diskutovať o občianskej angažovanosti so Zuzanou Kovačič Hanzelovou, ako aj šanca zúčastniť sa workshopu s nadáciou Zastavme korupciu. Ten bol príležitosťou zistiť, v čom má každý z nás jedinečné privilégiá a ako s týmito privilégiami pracovať. Pre účastníkov a účastníčky, ktorým je bližšia téma vzdelávania, biznisu či IT, HUB poskytol možnosť diskutovať so zástupcami veľkých slovenských spoločností ako napríklad Orange Slovensko, Tatra banka, McKinsey & Company alebo Accenture. Aktivít samozrejme bolo viac a medzi lektormi či rečníkmi nechýbali ani slovenské neziskové organizácie ako Slovenská debatná asociácia, DePaulSaplinq

Čo sú socializačné aktivity?

Socializačné aktivity niekedy prebiehajú aj offline, no kvôli pandemickej situácii prebiehal v roku 2020/2021 prevažne online formát stretávania. Vďaka online formátu sa však mali šancu pripojiť všetci účastníci i absolventi HUBu, ktorí sú rozložení po celom svete. Aj online svet má teda svoje výhody a Nexteria Global HUB ich využíva naplno. ? Minulý rok sa však účastníci mali šancu vidieť aj naživo, a to v Bratislave a v Londýne. ?

Socials sú kľúčovou súčasťou programu. Práve cez ne sa upevňuje komunita Slovákov a Sloveniek v zahraničí, tvoria sa nové priateľstvá a prichádza sa na nové nápady na spoločné projekty. Cez socials sa dá zistiť, koho baví niečo podobné ako teba či spoznať niekoho, kto študuje tam, kde ty. Naša komunita sa každým kolom HUBu rozširuje a tak sa hodnota spoločným stretnutiam ešte viac pridáva.

Aké pracovné príležitosti Nexteria Global HUB poskytol?

Školský rok 2020/2021 znamenal pre účastníkov a účastníčky HUBu mnoho príležitostí stážovať či participovať na rôznych projektoch pre partnerov Nexterie. V ponuke boli napríklad letné stáže pre Teach for Slovakia, DePaul alebo Slovensko.digital najmä v oblasti IT a biznisu, ale taktiež aj dlhodobé stáže pre už spomínané spoločnosti. Dalo sa prihlásiť aj množstva ďalších zaujímavých príležitostí ako Accenture, Solved, Eset, Slido, či priamo pre Nexteriu. Na platforme nechýbajú ani platené pracovné ponuky a práve takých pribúda čoraz viac a viac! 

Príležitosti na kariérny rast boli z mnohých oblastí, aby si každý našiel to svoje. Či už ťa láka analytika, marketing, fundraising či práca s webom a programovanie alebo si chceš skúsiť rolu koordinátora či konzultanta, všetko to aj mnoho iného bolo ponúknuté na našej Solved platforme, na ktorú sa každý registruje pri prihlasovaní do programu. Práve cez platformu prebieha hlavná komunikácia v rámci programu. Nájdeš na nej všetkých, ktorí sa Nexteria Global HUBu zúčastnili, ale aj kontakty na partnerov či spomínane príležitosti na kariéru a rast. K platforme zostáva absolventom a absolventkám prístup aj po absolvovaní programu. Pravidelne aktualizované pracovné príležitosti majú teda k dispozícii neustále. ?

Našim absolventom a absolventkám však ponúkame možnosť zúčastňovať sa v hlavnom programe HUBu aj naďalej a to len za symbolický poplatok. Stále sa tak môžu hlásiť na diskusie, ktoré ich zaujímajú, ako aj chodiť na socials a spoznávať ďalších Slovákov a Slovenky v zahraničí.

A čo záujmové skupiny?

Súčasťou programu v sú aj stretnutia kariérnychsocial impact skupín, v ktorých sa stretávajú účastníci a absolventi v tematickom zložení podľa ich záujmov. O relevantný a zaujímavý obsah sa aktívne starajú ambasádory a ambasádorky skupín. V skupinách tak máš príležitosť absolvovať ďalšie diskusie s odborníkmi a odborníčkami v danej oblasti a taktiež môžeš networkovať s ľuďmi na podobnej vlne ako si ty. Príležitostí na rozvoj je teda naozaj dosť, je len na tebe, čo z toho spravíš. ?

Záujmové skupiny sme postupne predstavili na našich sociálnych sieťach. Kukni si o čom sú a čo očakávať na našom facebooku či instagrame .

Zaujal ťa nás program? Poď si HUB skúsiť na vlastnej koži. Prihlásiť sa môžeš na webe www.nexteria.sk/global.

Autor článku: Ivan Pétery