Pomáhame Slovenkám a Slovákom v zahraničí. Chceš vedieť ako?

  1. Domov
  2. Novinky
  3. Pomáhame Slovenkám a Slovákom v zahraničí. Chceš vedieť ako?

? Ako pomáhame Slovenkám a Slovákom v zahraničí angažovať sa na Slovensku?

Keď sme sa v lete 2020 prvýkrát stretli ako tím Nexteria Global, dali sme si veľký cieľ. Chceli sme inšpirovať Slovenky a Slovákov, ktorí odišli do zahraničia za štúdiom či prácou, k návratu do ich rodnej krajiny. Keďže sme v tom čase všetky študovali v zahraničí, rozumeli sme dôvodom pre odchod zo Slovenska. Taktiež sme si však uvedomovali, že ak bude odliv mozgov (tzv. brain drain) takýmto tempom pokračovať, Slovensko bude mať veľký nedostatok vzdelaných a kvalifikovaných ľudí.

Vedeli sme, že na dosiahnutie nášho cieľa musíme zjednotiť komunitu Slovákov v zahraničí aby sme ich mohli informovať o dianí na Slovensku a o príležitostiach, ktoré tu na nich čakajú. Tak vznikol program Nexteria Global HUB, prvý vzdelávací program v Nexterii, ktorého cieľovou skupinou sú Slováci žijúci v zahraničí. Ako teda tento program vyzerá?

?Nexteria Global HUB úspešne funguje už rok

Nexteria Global HUB ponúka účastníkom počas 2 mesiacov rôzne rozvojové aktivity, ktoré podporujú ich informovanosť o dianí na Slovensku, pracovné príležitosti v top slovenských firmách a organizáciách, možnosť angažovať sa v konkrétnej téme prostredníctvom social impact a kariérnych skupín, a príležitosti pre networking a tvorbu vzťahov cez offline a online socializačné aktivity.

Jedným z najzaujímavejších prvkov v HUBe sú práve skupiny, rozdelené na dva typy – social impact a kariérne. Pri vytváraní social impact skupín sme sa zamerali na oblasti, ktoré sú nesmierne dôležité pre budúcnosť Slovenska – vzdelávanie, mentálne zdravie, ľudské práva a environmentálna politika. Pridaním do týchto skupín sa účastníci stávajú súčasťou menších komunít, ktorým záleží na rozvoji Slovenska a majú možnosť stretnúť hostí špecializujúcich sa na konkrétnu oblasť, ktorá ich zaujíma. Pri tvorbe kariérnych skupín sme sa zamerali na oblasti, v ktorých sú vítané zahraničné skúsenosti našich účastníkov – business a consulting, analytika a výskum, IT a verejná správa. Členovia týchto skupín majú možnosť stretnúť sa s úspešnými profesionálmi z najlepších firiem na Slovensku, čím si rozšíria nielen svoj network, ale aj povedomie o pracovných príležitostiach.

Viac o programe Nexteria Global HUB si môžeš prečítať TU.

?Čo sme dosiahli za prvý rok programu?

Za pilotný rok programu ním prešlo takmer 100 účastníkov, ktorí pôsobia v 9 rôznych krajinách sveta. Najviac účastníkov sme mali z UK, Česka, Holandska, Dánska a Rakúska. Účastníkom sme otvorili 8 skupín a priniesli im viac ako 70 príležitostí. Dokopy sme zorganizovali viac ako 40 eventov, niektoré z nich nájdeš zdokumentované aj na našom Facebooku.

Asi najväčším úspechom celého programu je jeho dopad na uvažovanie účastníkov o návrate na Slovensko. Keď sme sa účastníkov programu spýtali či zvažujú návrat na Slovensko, až 72 % z nich odpovedalo áno.

?3 dôvody prečo sa prihlásiť do Nexteria Global

HUB Ak si Slovák či Slovenka študujúca alebo pracujúca v zahraničí mala by si sa prihlásiť do Nexteria Global HUB. Tu sú tri dôvody prečo sa ti to naozaj oplatí.

1. Spoznáš kopec nových ľudí

Je veľká pravdepodobnosť, že v programe Nexteria Global HUB stretneš ľudí, ktorí pôsobia v rovnakej krajine či meste ako ty. Môžeš si tak vytvoriť množstvo nových vzťahov a spoločne pracovať na zlepšení Slovenska.

2. Dozvieš sa veľa nových informácií

V každom kole Nexteria Global HUBu organizujeme 8 rozvojových aktivít so zaujímavými hosťami. Súčasťou nášho pilotného ročníka bola napríklad diskusia s odborníkom na vzdelávanie Vladimírom Šuchom, workshop o learning agility so Zuzanou Relovskou či panelová diskusia s analytickými inštitútmi ÚHP, IEP a IVP.

3. Môžeš si nájsť svoju novú prácu

V Nexteria Global HUBe pravidelne pridávame nové príležitosti, od dobrovoľníctva cez stáže až po absolventské pozície. Príležitosti nám poskytujú naši skvelí partneri, úspešné slovenské firmy, občianske združenia a neziskové organizácie. O niektorých príležitostiach sa prostredníctvom Nexteria Global HUBu môžeš dozvedieť ako prvý a mať tak väčšiu šancu na úspech.

?Pre informácie o prihlásení do programu Nexteria Global HUB klikni SEM.?