Hoaxy, polopravdy a kritické myslenie – ako sa neutopiť v mori bludov?

  1. Domov
  2. Blog
  3. Hoaxy, polopravdy a kritické myslenie – ako sa neutopiť v mori bludov?

Ešte pred rokom sme sa smiali nad plochou Zemou a mimozemským prezidentom. Smiech nás však prešiel, keď zašlo do tuhého a svet sa musel so smrteľným vírusom na krku pasovať aj s častokrát rýchlejšími konšpirátormi. Laboratórny vojenský plán, plán na ovládnutie sveta, či po lokálnom, chrípka, ktorú zapijete Bromhexinom s borovičkou. V tomto článku ti prinášame rady a tipy od žiakov NLA (nexteria.sk/nla), ako aj odkazy na odborníkov a zdroje, ktoré ti pomôžu v ťažkom bádaní po validných informáciách. 

Internet – dobrý sluha, zlý pán

Nikto z nás nevlastní kľúčik na ultimátnu pravdu a najjasnejšiu vedomosť a aj tí najbystrejší si občas uletia na vlne precízne koncipovanej nepravdy. Naša generácia zažíva dobu globálneho spojenia, teda aj dobu globálnej masy plnej veľmi precíznych neprávd. Internet je výborným nástrojom, avšak zlým pánom. Každý jeden človek na tejto planéte s prístupom k internetu a znalosťou globálneho jazyka má možnosť sa vyjadriť. V dobe kedy si zakladáme na multilateralizme a individualite je to iste nobelné, avšak nám citeľne unikla kontrolka validity. 

To so sebou prináša tajfún hoaxov a konšpirácií. Ako sa k tomu staviame ako študenti, ba čo viac – ako sa k tomu vlastne treba stavať? Čo sú zaručené tipy a rady ako nepodľahnúť máram výmyslov a manipulácií? Spoločne sa na to pozrieme a nahliadneme aj do riešení, ktoré ponúka Nexteria Leadership Academy, kde sa popri škole vzdelávam a posúvam vpred.

Ako na kritické myslenie?

Hneď na začiatku sa pozrime, ako vnímajú problematiku hoaxov a konšpirácií naši študenti NLA a ako sa s ňou vysporiadavajú. Spýtali sme sa Emy Diehelovej, študentky prvého levelu Nexteria Leadership Academy, ako sa chráni pred hoaxami a konšpiráciami:

 ,,Pre svoju vlastnú informovanosť využívam relevantné zdroje – také médiá, o ktorých viem, za akých podmienok vznikli, ako sú financované a inak podporované, akí konkrétni ľudia v nich publikujú atď. Zároveň sledujem viacero vybraných médií, pre komplexnejší a objektívnejší pohľad na vec.”

“ Mám aj jeden konkrétny tip pre internetové prehliadanie proti stránkam šíriacim hoaxy – stačí si do prehliadača nainštalovať plugin Bullshit Detector. “ Ema

S ďalším odporúčaním prišiel Matúš Gergely, taktiež študent z prvého levelu NLA. Matúš, pokiaľ si nie je istý validitou článku a použitých obrázkov, si stiahne daný obrázok a dá si ho do google prehliadača. Týmto spôsobom vyhľadávania podľa obrázkov si vie skontrolovať, kde všade bol daný obrázok použitý a tak transparentne zhodnotiť prijímané informácie.

Nexteria vo svojom programe Nexteria Leadership Academy ponúka celú škálu možností rozvoja a nezaháľa ani v oblasti kritického myslenia. Pravidelne organizuje workshopy pre svojich študentov so skúsenými lektormi. Jedného z týchto workshopov sa zúčastnila aj Lucka Hallonová, študentka tretieho levelu NLA, a my sme ju vyspovedali, čo sa naučila, aké sú jej tipy a triky proti dezinformáciám a ako vníma postoj Nexterie voči kritickému mysleniu a hoaxom:

 ,, V Nexterii mňa osobne najviac obohatili bežné rozhovory so spolužiakmi, keď sme debatovali o rôznych problémoch a často sme sa dopracovali k záveru, že veci nemusia byť také, ako sa na prvý pohľad zdajú. Nebol to teda jeden moment, odkedy som sa začala snažiť kriticky rozmýšľať, bol to skôr taký dlhodobý proces, ktorý stále pokračuje.

Samotný workshop na túto tému sa mi veľmi páčil, pretože bol praktický – vyskúšali sme si hľadanie rôznych argumentov na problém najprv z jednej strany a potom z druhej. Odniesla som si z toho hlavne myšlienku, že je dôležité rozpoznávať nepodložené tvrdenia od tvrdení, ktoré sú podložené reálnymi argumentami.”

“Odporúčanie, ktoré odznelo na workshope, a úplne sa s tým stotožňujem, je čítať dobré knihy!” Lucka

Vo všeobecnosti, okrem už spomínaných rád, existuje množstvo príležitostí ako sa vyvarovať dezinformáciám a ako sa vzdelávať v oblasti kritického myslenia. 

Tu je zopár inštitúcií, kníh, videí, stránok a podcastov, ktoré sú must have pre každého, kto si chce byť istý dôveryhodnosťou informácií:

I. Inštitúcie a projekty

Jednou z inštitúcií, ktorá určite stojí za zmienenie, je Slovenská debatná asociácia/ SDA. Nieto lepšej cesty k osvojeniu si kritického myslenia, než prostredníctvom praktického posunu. SDA ponúka pre študentov zriadené moderované debatné kluby, v ktorých majú študenti možnosť trénovať svoje argumentačné schopnosti a tak naberať analytické myslenie a kritický úsudok. Ak sa chceš stať jej členom, stačí, keď im napíšeš na ich mailovú adresu novyklub@sda.sk. Nezabudni uviesť, ktorú školu navštevuješ, aby ti vedeli dodať informácie o najbližšom debatnom klube.

Ak máš pochybnosti nakoľko je médium, na ktorom danú informáciu čítaš, dôveryhodné, jasným pomocníkom je databáza stránok na Konšpirátori.sk, kde si vieš veľmi ľahko pozrieť zoznam nedôveryhodných zdrojov.  

Ak by si mal chuť na exaktnejšie postupy, rozhodne neváhaj a klikaj na článok od Slovenskej akadémie vied, kde ti poradia aj vedci z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied SAV. 

II. Knihy

Výbornou knihou o kritickom myslení je manuál od slovenského šachového majstra Jána Markoša Sila rozumu v bláznivej dobe. Taktiež si môžeš prečítať 7 rád ako na kritické myslenie od Jána Markoša v tomto článku.

Denník N zase poskytol stiahnuteľnú pdf príručku o kritickom myslení zadarmo pre všetkých. Ide o nenáročné krátke čítanie s množstvom vysvetlení a rád ako nepodľahnúť zástupu hoaxov. 

Ďalší manuál poskytla Transparency International Slovensko. Tento manuál je zameraný na účinné rady a tipy ako spoľahlivo detekovať falošné správy a taktiež sa im vyhnúť do budúcna. Príručku si v pdf forme vieš stiahnuť tu

III. Podcasty a videá

Národné osvetové centrum, ktoré sa tejto problematike aktívne venuje, produkuje materiály rôzneho druhu pre verejnosť. Atraktívnou formou sú ich podcasty a taktiež aj edukačné video.

Video | Dezinformácie – Národné osvetové stredisko

Za pozretie rozhodne stojí aj online webinár s novinárom z Denníka N Vladimírom Šnídlom dostupný na stránke Leafu.

Video | Online webinár s Vladimírom Šnídlom

Taktiež je tu populárna platforma Zmudri, víťaz Leaf Award 2019, ktorá ponúka edukačné video s názvom Hoaxy a ako proti nim bojovať. Táto platforma si totižto zakladá na príprave mladých ľudí do každodenných problémov, ktoré so sebou naša doba prináša.

Video | Hoaxy a ako proti nim bojovať – Zmudri

Spoločnosť O2 spustila v lete 2021 kampaň, ktorá upozorňuje na nebezpečenstvo hoaxov a na potrebu zodpovedného dátovania. V rámci kampane, psychológ Dušan Ondrušek radí, ako nájsť pravdu vo svete hoaxov.

Video | Ako sa rozprávať s konšpirátormi? – Psychológ Dušan Ondrušek

Záverečná rada nad zlato

Záverečná rada storočia však zostáva nemenná – je potrebné mať veľa vedomostí. Vzdelanie je privilégium, ktoré treba vždy využiť a prahnúť po ňom, jedine tak budeme môcť ašpirovať k budúcim generáciám bez konšpirácií a hoaxov. A ak ťa zaujíma kvalitné vzdelanie, sleduj aj stránku Nexteria.sk/nla, kde práve prebieha prihlasovanie do trojročného, vedomosťami nabúchaného programu Nexteria Leadership Academy.

autorka: Laura Blažeková, študentka NLA