Kam po strednej škole? Čo popri výške? Praktické rady priamo od študentov

  1. Domov
  2. Blog
  3. Kam po strednej škole? Čo popri výške? Praktické rady priamo od študentov

Roky túžiš po chvíli, kedy budeš mať odmaturované a konečne sa ti otvorí ten ‘‘reálny a slobodný svet’’. Pamätáš si, ako si sa nevedel dočkať, kedy konečne budeš súčasťou dospelého sveta a budeš mať svoj život pevne v rukách len a len ty sám. Nevedela si sa dočkať ako budeš bývať mimo rodičov, ako budeš nadväzovať nové celoživotné priateľstvá, či ako zostaneš celý deň v posteli a nepôjdeš ani na jednu prednášku, pretože nebudeš musieť.

Dni ubehli, maturitu máš za sebou (alebo tesne pred sebou) a z toľkej radosti a slobody vykvitla úzkosť. Naozaj je teraz ten čas, kedy sa máš rozhodnúť, čo so svojím životom? Čo ak premárniš nasledujúce roky niečím, čo ťa nakoniec ani nebude napĺňať? A… ako máš vlastne vedieť, čo ťa bude napĺňať?

Ako správne bejby generácie internetových domorodcov si otvoríš google a začneš hľadať, kam ďalej:

  • možno uvažuješ nad štúdiom na vysokej škole, no nevieš pre ktorú z toho množstva škôl sa máš rozhodnúť, 
  • možno preferuješ prax a máš pocit, že na výške ju nezískaš,
  • a možno rozmýšľaš nad štúdiom v zahraničí, kde by ti školy možno dali priestor dosiahnuť viac.

Nezúfaj, máme pre teba výbornú správu. Spoločne si teraz ukážeme, ako si môžeš pri výbere škôl pomôcť a ako zistíš, ktorý odbor je pre teba ten pravý. Taktiež ti ukážeme, že kvalitné a praktické vzdelanie sa dá získať aj na Slovensku. Neveríš? Čítaj ďalej.

V tomto blogu sa dozvieš: 

  • Kam po strednej škole
  • Aké sú výhody vysokej školy v porovnaní s praxou
  • Ako si správne vybrať výšku a odbor
  • Kde sa dá získať kvalitné vzdelanie a prax na Slovensku
  • Aké aktivity absolvovať popri vysokej škole
  • Ako sa posunúť vpred a stať sa tým, kým chceš byť

Nevieš sa rozhodnúť, ktorý odbor študovať?

Sadni si za stôl a zapíš si všetky predmety, ktoré ťa v škole bavia. Následne píš aktivity či predmety, ktoré ťa bavia popri škole, alebo ťa lákajú a zatiaľ si si ich nemal možnosť vyskúšať. Napíš si k daným predmetom a aktivitám profesie, ktoré sa ti s nimi spájajú. Potom sa zamysli, či si vieš predstaviť, že by daná profesia bola tvojou prácou. Kreativite sa medze nekladú, no aby si sa vyhol nerealistickým predstavám o svojom ”dream jobe”, poinformuj sa o ňom čo najviac, a ak sa dá, zaži ho v praxi.

Nikto nepovedal, že toto tvoje rozhodnutie je vytesané do kameňa a už ho nikdy nebudeš môcť zmeniť. Ak sa však teraz dôkladne zamyslíš nad svojou budúcnosťou, minimálne si ušetríš čas štúdia a budeš sa vzdelávať v oblasti, ktorá ťa skutočne baví. Ak si svoje rozhodnutie potrebuješ ujasniť, aj na internete máš k dispozícii testy, ktoré ťa v tvojom rozhodnutí môžu utvrdiť. Medzi ne patria testy osobnosti RIASEC alebo MBTI, ktoré ti pomôžu v spoznaní samého seba a tvojich silných stránok.

S konceptom silných stránok pracuje aj japonské Ikigai. Zaoberá sa životnou motiváciou a je odpoveďou na otázku: „Čo mi robí v živote takú veľkú radosť, že sa mi kvôli tomu oplatí vstať z postele?“ Nájdeš ju, ak dohromady skombinuješ už spomínané silné stránky spolu s tým, čo miluješ, čo potrebuje svet a čo ťa vie uživiť. Inými slovami, Ikigai v sebe spája vášeň, misiu, povolanie a poslanie. Pri hľadaní správnej vysokej školy ti môže byť dobrým kompasom. (Viac o Ikigai zistíš tu.) Pomôcť objaviť svoje silné stránky ti vie aj 2-týždňový online program Nexteria Lab.

Rozmýšľaš nad štúdiom v zahraničí?

Ak sa chceš už popri škole zlepšovať vo svojom odbore a získavať kvalitné vzdelanie aj prax, nemusíš ísť študovať do zahraničia. Dá sa to aj na Slovensku. Najviac fakúlt a možností sa nachádza v našom hlavnom meste. Na stránke portalvs.sk si môžeš vyhľadať všetky alternatívy univerzít, fakúlt a jednotlivých odborov. A k výške si vieš pridať kvalitné aktivity a programy, ktoré ťa posunú vpred a vďaka ktorým získaš cenné skilly aj prax na reálnych projektoch v top firmách či skúseného mentora. Tak ako v zahraničí. Offline aj online rozvojové programy tohto typu ti popri tvojej škole ponúka napríklad Nexteria.

Ak si školu vyberáš na základe kvality, nezabudni si pozerať overené rebríčky univerzít a taktiež sa pýtať na názor ľudí, ktorí na danej škole študovali alebo študujú. Ak takýto kontakt nemáš, zúčastni sa na dni otvorených dverí, na veľtrhu pomaturitného štúdia alebo napíš priamo na študijné oddelenie fakulty. 

No a ak ti myšlienka na prednášky z popredných zahraničných škôl predsalen nedá spávať, nezúfaj. Nič nie je stratené – zúčastniť sa kurzov z prestížnych univerzít môžeš aj v pohodlí domova – zadarmo ich ponúka napríklad Coursera, podobné (avšak platené) portfólio má aj Udemy.

Top riešením podľa opýtaných mladých ľudí je teda kombo: vysoká škola na Slovensku + rozvojový program s praxou a osobným mentorom (napr. Nexteria Leadership Academy) + vybrané online kurzy z prestížnych univerzít. Alternatívou je zvoliť si namiesto výšky rovno vlastný projekt či podnikanie a pridať si k nemu spomínaný program a online kurzy. Takto ušetríš nemalú sumu na štúdiu a ubytovaní v zahraničí, ďalej si buduješ priateľstvá a kontakty na Slovensku a získavaš zručnosti aj prax, vďaka ktorým sa vieš bez problémov uplatniť v top firmách, organizáciách, verejnom sektore či rozbehnúť vlastné podnikanie. A popritom vieš pomáhať zlepšovať svoje okolie a meniť  Slovensko na krajinu, kde sa oplatí žiť. Čo ty na to?

Škola vs. prax

Mnohí študenti vysokej školy bývajú sklamaní z malého množstva praktických skúseností, ktoré si po skončení štúdia so sebou odnášajú. Je potrebné si uvedomiť, že škola ti dáva najmä teóriu, ktorú ale môžeš pretaviť do praxe už popri škole a naberať tak nové kariérne skúsenosti skôr, ako školu skončíš. Ako?  

Ak patríš k študentom, ktorí chcú na sebe pracovať už popri škole a tým získať náskok, máme pre teba dobrú správu: dnes máš na výber viacero možností zaujímavých stáží či kvalitných programov, ktoré ťa posunú vpred už popri škole (ich zoznam nájdeš na konci tohto článku). Ak ťa nebaví sedieť na zadku a súhlasíš, že je lepšie urobiť čo najviac pre svoju budúcnosť už popri škole, aktívne hľadaj, zisťuj a vyberaj si aktivity, ktoré ti najviac dávajú zmysel.

Na Slovensku je hneď niekoľko programov, ktoré ťa vedia raketovo posunúť vpred, poskytnúť ti prax, osobného mentora a obklopiť ťa šikovnými a inšpiratívnymi ľuďmi s rovnakým drivom. Nestrácaj čas a nájdi si svoju komunitu, v ktorej budeš rásť už popri škole. To je najlepšia rada, akú ti vieme dať. 

Čo popri výške?

Medzi top rozvojové programy na Slovensku patrí Nexteria Leadership Academy, ktorá spája mladých ľudí z rôznych odborov, prepája ich s profesionálmi z praxe a cez workshopy, kurzy či diskusie ich vzdeláva a posúva vpred. Je to program, pre ktorý sa oplatí študovať doma na Slovensku a mal/a by si o ňom určite vedieť aj ty. Študenti NLA najviac oceňujú reálne projekty v praxi, kde sa naučia tímovej spolupráci priamo v top firmách ako Accenture, Tatra banka, Innovatrics, Slido, Novartis, Telekom a ďalšie, či projekty v top neziskovkách a verejnom sektore. Získajú tak skúsenosti, ktoré im nedá žiadna škola. Okrem praxe sú súčasťou štúdia v NLA nadupané kurzy a workshopy zamerané na sebapoznanie, sebarozvoj, leadership a pod., zaujímavé diskusie s inšpiratívnymi osobnosťami Slovenska a tiež skúsení osobní mentori, ktorí študentom pomáhajú rásť. A hlavne – v NLA si súčasťou komunity aktívnych mladých ľudí, ktorí si navzájom pomáhajú a ktorým na Slovensku záleží a chcú ho svojou činnosťou meniť k lepšiemu.

Program NLA je navrhnutý tak, aby bol perfektným doplnkom k akejkoľvek vysokej škole. Pomôže ti stať sa tým, kým chceš byť, bez ohľadu na to, aký odbor študuješ. Zároveň je alternatívou pre tých, ktorí rozmýšľajú o štúdiu v zahraničí alebo sa na výšku nechystajú. Program je flexibilný a nemusíš sa báť, že nezapadneš, rôznorodosť študentov je práve to, čo ťa vie obohatiť a vďaka čomu vieš byť aj ty prínosom pre iných. Ak plánuješ byť najbližšie 3 roky v Bratislave a okolí, neváhaj, zisti si o programe NLA viac a prihlás sa čo najskôr. Objavíš svoje silné stránky, ujasníš si svoju budúcnosť a staneš sa súčasťou skvelej komunity. Neváhaj, počet miest je limitovaný, ďalší ročník programu začína v septembri 2022Ak to máš do Bratislavy ďaleko, pozri si náš online program Nexteria Lab, ktorý môžeš absolvovať z ktoréhokoľvek kúta Slovenska. Nexteria je nezisková organizácia, ktorá sa venuje rozvoju mladých ľudí už 13 rokov. Viac ti o nej prezradí aj tento rozhovor.

Tip na záver

Ak si dočítal/a až sem, určite ťa zaujímajú aj ďalšie možnosti a organizácie, o ktorých by si mal/a vedieť. Preto nevynechaj tento článok Denníka N, v ktorom sa dozvieš o ďalších aktivitách, ktoré na Slovensku stoja za to. Skvelý zoznam nájdeš aj na portáli Hashtag.

Držíme ti palce pri rozhodovaní a veríme, že si vyberieš nielen správny odbor pre teba, ale aj tú pravú aktivitu popri škole. Lebo škola dnes už nestačí a šťastie praje aktívnym a pripraveným!

Katka, Terka, Laura, Lucka, študentky Nexteria Leadership Academy