Inovácie, ktoré menia váš svet a študenti Nexterie, ktorí boli pri tom

  1. Domov
  2. Nezaradené
  3. Inovácie, ktoré menia váš svet a študenti Nexterie, ktorí boli pri tom

Aký je to pocit, podieľať sa na vývoji najmodernejších technológií? Môže bankovníctvo naplniť náročné požiadavky mladého človeka? Za prácou v banke sa skrýva omnoho viac ako vidíte pri návšteve pobočky. 

Vedeli ste, že…?

• Tatra banka od svojho vzniku v roku 1990 posúva hranice bankovníctva, prináša najnovšie technológie a svojimi inováciami sa stala lídrom na trhu. 

• Mnoho produktov a služieb, ktoré dnes bežne využívame, ako kreditnú kartu či službu internet banking, priniesla na trh práve Tatra banka. 

Aj napriek mnohým oceneniam, úspechom a líderstvu v oblasti inovácii si Tatra banka zachováva ľudskú tvár a hodnoty, ktorými žije:

  • Náročnosť – robíme veci najlepšie ako vieme
  • Tvorivosť – prinášame nové riešenia a podporujeme inovatívne myslenie
  • Partnerstvo – správame sa k sebe s úctou a rešpektom
  • Odvaha – máme odvahu konať a niesť zodpovednosť

Hodnoty, etika a chuť neustále sa zlepšovať a napredovať patria k dôvodom, pre ktoré sa Tatra banka rozhodla podporovať budúcu generáciu slušných a schopných mladých ľudí a stala sa generálnym partnerom Nexteria Leadership Academy.

Som študent a navrhujem inovácie pre banku.

V priestoroch coworkingu HubHub sa vo večerných hodinách stretávali študenti Nexteria Leadership Academy pod vedením skúsených stratégov a inovátorov pracujúcich v Tatra banke, ktorí sa im v rámci svojho osobného voľna venovali a odovzdávali svoje know-how. 

Žiadne nudné priestory, zasadačky, či kancelárie, ale Elevator Lab powered by Tatra banka, ktorý ponúka praktické ukážky bankovníctva budúcnosti, veď posúďte sami.

„Pre nás to bola skvelá príležitosť stretnúť sa priamo s tými, pre ktorých robíme veľa aktivít, získať priamu spätnú väzbu a vzájomne si vymeniť názory a skúsenosti.“ Dana Čičová – Špecialista riadenia kvality

Študenti a experti spojili sily, aby priniesli nové prototypy, ktoré posunú hranice bankovníctva. V jednej miestnosti sa tak ocitli ľudia z IT, podnikania, genetiky, consultingu, manažmentu, či matfyzu. 

„Bolo pre nás veľmi inšpiratívne vidieť, s akým entuziazmom a proaktívnym prístupom sa študenti Nexterie pustili do nášho projektu.“ Silvia Krupková – Vedúca oddelenia Customer Experience & Retention

Výsledkom bolo ohromné množstvo zábavy, rôznych pohľadov a výstup, ktorý si o mesiac neskôr, prišiel osobne pozrieť aj generálny riaditeľ Tatra banky Michal Liday.

Bol to mesiac plný nezabudnuteľných zážitkov a skúseností počas ktorého bolo úlohou študentov vytvoriť prototypy inovácií pomocou metódy design sprint.

„Za najväčší prínos projektu považujem určite design sprint. Teraz už viem, ako budem vo firme testovať nové nápady aj ja.“ Tina Pašková

Design sprint ponúka inovačné a tvorivé riešenia problémov založené na procese Design Thinking. Zameriava sa na vytváranie produktov a služieb, ktoré zákazníci naozaj potrebujú.

Jedná sa o časovo ohraničený 5-dňový proces, počas ktorého:

  • identifikujete problém alebo výzvu
  • navrhnete riešenia problému
  • vyberiete jedno konkrétne riešenie
  • vytvoríte prototyp
  • prototyp otestujete s cieľovou skupinou zákazníkov

pastedGraphic.png

Čo by to však bola za výzva pre šikovných študentov, ak by sa neokorenila patričnou dávkou súťaže a zábavy. Vytvorili sa 4 tímy, ktoré si okrem súťaživosti a práce na najlepších možných riešeniach zažili aj prácu v tíme so všetkými svojimi pozitívami aj úskaliami.

„V tíme sa mi spolupracovalo skvele 🙂 Mal som šťastie na tímových kolegov, takže veľa vecí fungovalo automaticky. Osobné tímové stretnutia sú nenahraditeľné.“ Maroš Noge

Počas celého mesačného projektu študenti nemali žiadne teoretické prednášky, ide len o čistú prax, ktorú v Tatra banke používajú každý deň. 

„Študenti k úlohám pristupovali naozaj zodpovedne, veľa sa pýtali a pracovali s naším feedbackom, chceli sa posúvať ďalej a spoznávať nové veci.“  Janka Schwarz – Segmentový manažér

Po skončení každého stretnutia, sa niektorým študentom ani nechcelo ísť domov a tak ešte pokračovali rozhovory na témy, ktoré ich zaujímali a dozvedeli sa zaujímavosti zo sveta technológií, bankovníctva, či počítačovej bezpečnosti.

„Bol som veľmi príjemne prekvapený keď náš projekt získal mimoriadne dobrý feedback od tímu Tatra banky. Človek zrazu zistí, že mu niečo naozaj ide a páči sa to aj profesionálom. Na jednej strane sa veľa naučíš na druhej strane sa aj osmelíš.“ Matúš Cimerman

Najdôležitejšou časťou projektu však bolo čo najlepšie odprezentovať svoj prototyp pred významnými členmi Tatra banky. Každý z tímov mal len pár minút na to, aby zaujal pozornosť a presvedčil porotu o svojom riešení.

Po mesačnej práci ten deň konečne prišiel a výsledok rozhodne stál za to. Prvé miesto získal tím s náskokom len jediného hlasu, čo svedčí o naozaj vyrovnanej konkurencii. 

Študenti si odniesli zaujímavé ceny, cenné skúsenosti a nové zážitky, ale najmä pocit, že to jedného dňa zvládnu sami, pri práci na vlastných projektoch.

„Kreatívne spracovanie, celkovo len rozmýšľanie nad projektom mi prinieslo inšpirácie, ktoré môžem využiť v živote aj ja. Bolo super vidieť ako taký profi tím pracuje. V živote by som nepovedala, že takéto niečo viem vytvoriť a zrazu to tu bolo po pár hodinách. Super! Už to zvládnem aj sama.“ Tina Pašková

Ak máš chuť získavať podobné skúsenosti a zažiť skvelé projekty v hodnotných firmách, prihlás sa do Nexteria Leadership Academy.