Lektorka a podnikateľka Simona Socratousová: „Zisti čo ťa baví a urob prvý krok!“

  1. Domov
  2. Blog
  3. Lektorka a podnikateľka Simona Socratousová: „Zisti čo ťa baví a urob prvý krok!“

Na strednej škole patrila k študentom, ktorí nerobili nič „navyše“. Nevedela, čím chce byť vo svojej budúcej kariére. A tak sa vybrala na manažment, kde sa stretla aj s Nexteriou. Aj vďaka nej si prešla rôznymi skúsenosťami a sebapoznávaním, ktoré ju nakoniec doviedli k lektorovaniu. Dnes má vlastnú firmu a spolupracuje s klientami ako Zott, Pixel Federation či Vacuumlabs. V minulosti tiež školila ľudí pre Accenture, Ikeu alebo Slovak Telekom na témy dávania spätnej väzby, timemanažmentu, stres manažmentu či riešenia konfilktov. 

Aká bola jej cesta? „K zisteniu čo chcem vedie tŕnistá cesta a človek častokrát musí vystúpiť zo svojej zóny komfortu, na čo nie je každý ochotný pristúpiť,“ hovorí alumni Nexteria Leadership Academy Simona Socratousová.

Kde nastal zlom v tvojom živote?

Určite dôležitú rolu zohralo prijatie do Nexterie, kde som sa dostala až na druhý pokus, lebo prvý raz som to podcenila. Tam som začala cítiť pozitívny tlak na to, aby som si vytvorila moju vlastnú víziu. Začala som sa zamýšľať nad tým, aké smerovanie by som chcela. Bol to rok objavovania a každé dva mesiace sa mi menilo, čo chcem robiť. Zlom nastal na Nexteria leadership kempe, kde som pozorovala lektorov a hovorila som si sama pre seba, že by bolo zaujímavé robiť niečo takéto – pracovať s ľuďmi a rozvíjať ich.

Potom sa u mňa, ako povedal Steve Jobs, tie bodky spojili. Vždy ma zaujímala psychológia. Už keď som bola menšia, tak som si vždy v časopise sledovala rubriky „Psychológ radí…“

Aký bol tvoj ďalší krok?

Následne mi opäť pomohla Nexteria, keď som na mojich promóciách stretla jednu z lektoriek, Ľubicu Šebestovú. Cez kontakty od nej ma prijali do firmy ADDA Consultants. Po asi dvoch týždňoch som v rámci toho dostala možnosť zadať na školení jedno cvičenie, bola som z toho celá nadšená. Následne na ďalší krát som už pomáhala tréning dizajnovať a spravila som dve hodiny, následne ma pustili robiť polovicu tréningu a potom aj celý.

Tiež mi zamestnávateľ poskytol možnosť chodiť na rôzne školenia o tom, ako lepšie robiť tréningy. Vyslovene som sa do toho natlačila. Nebolo to ľahké, ale cítila som, že ma to ťahá do tohto smeru. Teraz som už rok a trištvrte na voľnej nohe a robím to sama za seba.

Čo konkrétne ti v Nexterii pomohlo v rámci sebapoznania?

Mne veľmi pomohli workshopy o vízii. Vždy som z nich odchádzala s vnútorným konfliktom, že niekto tu na mňa tlačí, že mám v 21 rokoch mať premyslenú svoju víziu, ale na druhej strane to bol hnev, že ja to predsa chcem vedieť. Postupne sa mi to tam tvorilo a modelovalo. Potom v rámci jedného roka nám trikrát dali set otázok v štýle – Čo ťa zaujíma? Čo by si chcel/a prinášať ľuďom v budúcnosti? Kedy si prekročil/a svoje hranice? a podobne. A to bolo veľmi zaujímavé.

Videla som postupne u seba ten vývoj. Na začiatku som veľmi nevedela odpovedať a potom sa to zlepšovalo. A toto mi veľmi pomohlo. A potom druhá vec je network. Vieš sa na hocikoho obrátiť a ľudia sú ochotní sa s tebou rozprávať a venovať ti čas. Ako mentora som mala Mariána Kolníka, ktorý mi veľmi pomohol na mojej ceste. Vďaka Nexterii som začala rozmýšľať nad tým, čo v živote chcem a videla som tiež iných ľudí, ktorí robili zaujímavé veci.

Keby za tebou dnes prišla 21-ročná kamoška, ako si mala, keď si sa hlásila do Nexterie a opýtala sa, či sa prihlásiť, čo by si jej povedala?

Určite áno, nech ide do toho. Ale zároveň to nie je pre každého. Človek nemusí ešte vedieť, čo presne chce robiť, ale aspoň má pre niečo zápal. Okrem iného vieš ísť napríklad na projekty v praxi, vidieť ako fungujú veľké úspešné biznisy a to ti veľa napovie aj o tebe samom.

Aká je tvoja vízia?

Nemám jeden konkrétny segment, ale mám smery, ktorých by som sa chcela dotýkať a podnikať v nich. Veľmi ma fascinujú vzťahy a komunikácia, takže možno budem robiť niečo s tým. V rámci vzdelávania chcem hľadať spôsoby, ako to robiť čo najviac efektívne a účinne. Z osobného hľadiska chcem mať určite rodinu, takže budem hľadať cesty, ako to môžem vybalansovať.

Považuješ sa dnes viac za podnikateľku alebo lektorku?

Asi oboje. Milujem podnikanie, hoci som ešte stále na začiatku. Momentálne však hlavne robím lektorku a prinášam efektívne spôsoby firemného rozvoja, kde prepájam online a offline vzdelávanie.

Čo ťa najviac baví na lektorovaní?

Najviac ma bavia ľudia a interakcia s nimi. Veľmi ma teší a baví, keď vidím, že sa zapoja a na niečo prídu, niekam sa posunú. Napríklad s IT-čkármi som robila role-plays a programátor sa mal zrazu postaviť do role klienta a rozmýšľať nad tým, čo klient očakáva. Odrazu dostal na svoju prácu a komunikáciu úplne iný pohľad, ktorý mu pomohol sa posunúť. Tí ľudia ma bavia najviac, keď idem na tréning, tak sa najviac teším na to, že ich spoznám a že si odnesú niečo užitočné pre svoju prácu i súkromie.

Je podľa teba dôležité, aby človeka bavila a napĺňala jeho práca?

Podľa mňa je to kľúčové. Hľadaj čo ťa baví a ak si nevieš predstaviť, že by ťa to zatiaľ uživilo, tak urob aspoň prvý krok a zistíš, či to je naozaj niečo pre teba alebo nie.

Podľa prieskumov je však na Slovensku len 20 % ľudí naozaj spokojných so svojou prácou. Čomu to pripisuješ?

Je to podľa mňa tým, že my v škole nie sme vedení k tomu, že by sme mali objavovať svoje talenty a hľadať čo nám robí radosť a dáva energiu. Minimálne 12 rokov sme v systéme, ktorý nám hovorí o určitých disciplínach, v ktorých sme hodnotení. Často v disciplínach, ktoré veľa v reálnom živote ani nevyužijeme. A v tých, ktoré nám nejdú, sa očakáva, že sa musíme zlepšiť, takže sa ani nezamýšľame, čo nás baví a systém z nás vytvára rovnakých ľudí. Zároveň k zisteniu, čo chcem, vedie niekedy tŕnistá cesta a človek častokrát musí vystúpiť zo svojej zóny komfortu, na čo nie je každý ochotný pristúpiť.

Čo by si odkázala 18-ročnej Simonke?

Tá ešte bola neambiciózna a nerobila nič navyše. Odkázala by som jej, že všetko, čo sa dialo dovtedy, malo zmysel. Teraz z toho dosť ťažím a vnímam to ako to najlepšie, čo sa mohlo stať. Povedala by som jej, že všetko je také, ako má byť a že je na dobrej ceste. Že sa má pozerať na to, aký život chce žiť, nie aký mala dovtedy. Minulosť neovplyvníme, ale budúcnosť si tvoríme tým, čo robíme teraz, v prítomnosti.

Chceš sa aj ty stať súčasťou Nexteria Leadership Academy a ujasniť si svoju budúcnosť? Alebo chceš získať prax v top firmách a rozšíriť si svoj network o inšpiratívnych a úspešných ľudí ako je napríklad Simona? Zisti viac a prihlás sa do 31. marca na: nexteria.sk/nla. Alebo urob prvý krok a príď na Nexteria Day 2019 s afterkou. Vstup voľný, stačí sa zaregistrovať.

Valerián Lukačko