Inšpiratívna Martina Grňová odkazuje: „Choď si za svojimi snami a nenechaj sa nikým odradiť!“

  1. Domov
  2. Blog
  3. Inšpiratívna Martina Grňová odkazuje: „Choď si za svojimi snami a nenechaj sa nikým odradiť!“

Bavila ju matematika, a tak sa po strednej škole vrhla na štúdium MatFyzu. Jej plány po výške boli jasné. Na desať rokov sa niekde zamestnať, spraviť si kariéru… a potom si možno založiť aj niečo vlastné. Aj vďaka Nexteria Leadership Academy však zistila, že toto pre ňu tá správna cesta veru nebude. Napokon si ešte počas školy založila vlastný blog so zdravými receptami. Neskôr sa prihlásila do kulinárskej reality šou MasterChef, kde nakoniec aj zvíťazila. A hneď po skončení výšky sa namiesto lukratívneho zamestnania v bankovníctve či poisťovníctve rozhodla začať s podnikaním.

Stretla sa s nepochopením a odhováraním. Ona sa však nedala, a preto dnes vedie úspešnú firmu, ktorá sa venuje cateringu či pečeniu zdravých koláčov. Najnovšie si splnila jeden z ďalších snov – v centre Bratislavy prevádzkuje vlastnú kaviareň Mandlove Srdco. „Šťastie je podľa mňa byť samým sebou a robiť, čo ma napĺňa a nie to, čo chcú odo mňa ostatní,“ hovorí v rozhovore Martina Grňová (27).

Aká bola cesta od študentky MatFyzu až k vlastnému podnikaniu?

Vždy som bol bola typ človeka, ktorý si uvedomoval, že nie som úplne stvorená pre to, aby som niekde robila. Začala som si to uvedomovať počas výšky, keď som pracovala v banke či poisťovni. Chcela som byť paňou svojho času. Predtým ako som išla do Nexterie, som mala predstavu, že si spravím kariéru cez MatFyz a dostanem sa do vrcholovej pozície a po čase odtiaľ odídem a otvorím si niečo vlastné. Potom som sa začala viac hľadať a začala sa mi vytvárať predstava o tom, čo by som chcela robiť. Začala som písať blog a nabaľovalo sa to na to. Vedela som, že chcem robiť niečo s jedlom a niečo vlastné. Nemala som úplne odvahu robiť niečo sama, no našťastie sme boli na to dve. A preto som do toho išla.

Z čoho vyplývala tvoja túžba podnikať?

Chcela som si robiť veci podľa seba. Vždy som bola veľmi tvrdohlavé dieťa a keď mi niekto povedal, čo mám robiť, tak som urobila presný opak. Chcem robiť veci sama od seba. Chcem nasledovať svoje sny, svoje predstavy a tvoriť si vlastné hodnoty vo firme. Nebrala som to tak, že idem zarábať. Išla som to robiť pre ľudí s myšlienkou pomôcť im.

Čo ti dalo vysokoškolské štúdium?

Bola to jediná škola, na ktorú som kedy chcela ísť. Bola to jediná cesta, ktorou som chcela ísť a určite mi to dalo predpoklad pre tvrdú prácu. Lebo MatFyz nie je jednoduchý. Samozrejme, tiež mi to dalo veľa logického premýšľania. Matematiku stále milujem a aj dnes keď podnikám, tak ju využívam každý deň. Už len preto, že si viem vyrátať napríklad koľko toho potrebujem predať a za koľko, aby som mohla zaplatiť priestory a ľudí. Častokrát projekty krachujú preto, že si človek nezráta, koľko do toho musí investovať a koľko toho musí predať. Alebo ako produkty naceniť tak, aby vedel prežiť. Matematiku tým pádom využívam na dennej báze.

Ako ti zmenila život výhra v súťaži MasterChef?

Veľkým spôsobom – aj pozitívnym aj negatívnym. Úprimne, sama v sebe sa vnútorne stretávam skôr s tým negatívnym dopadom. Išla som tam v 23 rokoch, keď som bola v podstate ešte dieťa s ideálmi, s radosťou a mysliac si, že svet je krásny. Že keď človek robí niečo, čo ho baví, tak aj všetci ľudia okolo budú rovnako nadšení. Zistila som ako fungujú médiá v negatívnom zmysle, akí sú ľudia zlí a závistliví. Celkovo mi to dosť zhodilo obraz o samej sebe a teraz ho stále hľadám. Napríklad oveľa viac riešim čo si ľudia o mne myslia a bojím sa ísť so svojou tvárou von. Síce som to vyhrala, ale mám pocit, že nikto nebol tak hejtovaný ako ja.

Čo boli, naopak, tie pozitíva?

Samozrejme ovplyvnilo ma to aj v dobrom. Získala som nejaké financie a tiež spolupracujem s viacerými značkami, ktoré by do toho asi so mnou nešli, pokiaľ by som to nevyhrala. Je to pre mňa zadosťučinenie, že človek s mojím vysokoškolským matematickým backgroundom sa vyberie úplne inou cestou. S vedomím, že to bude ťažké a že nebude mať tie financie, ktoré by ho čakali, ak by sa zamestnal. Ukázalo mi to, že ak mám odvahu za niečím si ísť, tak sa mi to úsilie vráti. Rozhodla som sa ísť za svojim srdcom a oplatilo sa mi to.

Ako si sa dozvedela o Nexterii?

Bol tam môj brat, takže to bolo pre mňa úplne prirodzené. Máme podobné hodnoty – obaja chceme žiť na Slovensku a tiež chceme, aby tu veci fungovali lepšie. A presne o to Nexterii ide. Preto ma to tak lákalo. Zároveň som sa vždy snažila robiť veci navyše a nesedieť len tak doma. Z toho dôvodu ma tiež to prostredie priťahovalo.

Čo ti dali tri roky v programe Nexteria Leadership Academy?

Našla som samú seba. Zistila som, kto naozaj som a čomu sa chcem venovať. Aj prvý krok, ktorý ma nasmeroval na moju dnešnú cestu, čo bolo písanie vlastného blogu, tak k tomu som sa dostala tiež cez Nexteriu. Či už to boli kurzy, ktoré sa týkali rôzneho kariérneho poradenstva, alebo ľudia, ktorých som spoznala na networkingových podujatiach.

Už dlhšie som mala v hlave blog, ktorý by sa venoval zdravým receptom. A práve jeden z týchto ľudí v Nexterii ma k tomu nakopol, keď sa ma spýtal otázku, či by mi to dávalo zmysel robiť, aj keby to malo inšpirovať len jedného človeka. A mne to zmysel dávalo, tak som to začala robiť. Ľudí to zaujímalo a postupne mi rástla čitateľská základňa. Začalo sa to šesť rokov dozadu a dnes mám firmu, varím, robím workshopy a ľudí to stále zaujíma.

Je možné, že keby nebolo Nexterie, tak teraz nerobíme rozhovor v tvojej vlastnej kaviarni?

Je to dosť možné. Vlastne aj s Kikou, s ktorou sme to začali prvotne rozbiehať, som sa dala dokopy práve v Nexterii. Takže je dosť pravdepodobné, že môj svet by teraz vyzeral úplne inak. Možno by som sa nakoniec časom dostala tam, kde som teraz, ale trvalo by mi to určite dlhšie. Získala som tam odpovede na veľa otázok a nájdenie samej seba prišlo vďaka aktivitám, ktoré tam boli. Určite by som to odporučila ľudom, ktorí hľadajú niečo viac. Nie je to pre každého, ale ak máš pocit, že Nexteria môže byť pre teba zaujímavá, tak sa skús prihlásiť a uvidíš, čo si z toho vieš zobrať ty.

Chceš to skúsiť aj ty? Zisti teraz viac o jedinečnom rozvojovom programe popri vysokej škole – Nexteria Leadership Academy tu: nexteria.sk/nla a príď na februárový Nexteria Day – 25/02/2019 o 18,00 hod. Vstup voľný, stačí sa zaregistrovať.

Bolo otvorenie vlastnej kaviarne splnením tvojho sna?

Určite áno, ale ja mám tých snov viac. Už len to, že som začala podnikať a predávať moje receptúry, tak už to bol sen, ktorý sa mi splnil. Toto je už nadstavba. Samozrejme, mám aj ďalšie plány ako to rozvíjať. Rada by som dostala značku Mandlove do zahraničia – tento rok chceme riešiť viedenský trh a potom sa dostať ďalej. Máme na produkty veľmi pozitívnu spätnú väzbu, a preto si myslím, že sú dostatočne unikátne a vedeli by sa presadiť aj v zahraničnej konkurencii.

Aká je tvoja celková vízia do budúcna?

Primárne mi záleží na tom, aby ľudia čoraz viac rozmýšľali nad tým, čo jedia a aké potraviny do seba dávajú. Chcem o tom písať, robiť workshopy, časom mať možno aj vlastnú televíznu šou. A popri tom verím, že firma bude rásť. Začíname teraz robiť obedy, z toho môže byť raz vlastné bistro. Zároveň verím tomu, že koláče budú mať úspech vo Viedni a potom aj v ďalších európskych mestách.

Je toho veľa, ale ja ako osoba sa chcem hlavne venovať osvete ohľadom zdravej stravy. Čo je podľa mňa pointou a k čomu by som chcela inšpirovať ľudí je, aby si dávali jedlá z lokálnych surovín – zabezpečovali si mäso, vajíčka, mliečne výrobky z kvalitných farmárskych chovov. Tiež aby mali komplexné pravidelné stravovanie a nenapchávali sa sladkosťami, čipsami, či inými polotovarmi. A hlavne, aby sa celkovo zamýšľali nad tým, aké je správne stravovanie dôležité a ako im to môže pozitívne ovplyvniť život.

Čo by si dnes odkázala 18-ročnej Maťke?

Aby sa nebála byť sama sebou. Aby si išla za svojimi snami a cieľmi aj napriek tomu, čo hovoria iní ľudia a ako sa na ňu pozerajú. Dostávala som veľa podnetov z okolia, že nemám ísť tou cestou a že je to hlúposť. Hovorili mi: „Však máš mozog, si na MatFyze, prečo by si mala ísť robiť s jedlom?“. Mnohým ľuďom moja cesta prišla smiešna. Odkázala by som nielen 18-ročnej Maťke, ale aj všetkým ľuďom – nehanbite sa za to, akí ste a aké máte sny a choďte si za nimi, aj keď si ľudia o tebe myslia, že si blázon a divný. Šťastie je podľa mňa byť samým sebou a robiť, čo ma napĺňa a nie to, čo chcú odo mňa ostatní.

Kde si nabrala silu ísť si vlastnou cestou aj napriek tomu, že ťa ostatní odhovárali?

U mňa to fungovalo tak, že keď ma ľudia podceňovali, tak ma to motivovalo. Povedala som si: „Ale ja vám ukážem, že sa mýlite!“. Druhým dôležitým prvkom je opora niekoho, kto vám verí, že máte šancu uspieť. Častokrát ti stačí jeden jediný človek, ktorý v teba verí a vďaka tomu dokážeš veľké veci.

Chceš sa aj ty stať súčasťou Nexteria Leadership Academy a ujasniť si svoju budúcnosť? Alebo chceš získať prax v top firmách a rozšíriť si svoj network o inšpiratívnych a úspešných ľudí ako je napríklad Martina Grňová? Zisti viac a prihlás sa do 28. februára: nexteria.sk/nla. Alebo urob prvý krok a príď na Nexteria Day 2019 s afterkou. Vstup voľný, stačí sa zaregistrovať.

Valerián Lukačko